Gökhan Taşcı, ikinci el telefon alımında dikkat edilmesi gereken birçok husus olduğunu dile getirerek, cihazın Türkiye’ye ait olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Taşcı, "IMEI numarasını e-Devlet üzerinden kolayca sorgulayarak telefonun yurt içi ya da yurt dışı menşeli olup olmadığını öğrenebilirsiniz" dedi. Ayrıca cihazın hoparlör, ekran, kamera ve batarya gibi donanımsal özelliklerinin mutlaka incelenmesi gerektiğine dikkat çekti. Cihazın tamir geçmişinin kontrol edilmesi ve değişen parçaların orijinal olup olmadığının araştırılması da önemli adımlar arasında yer alıyor. Yan sanayi parçaların kullanılması durumunda, ilerleyen süreçte ciddi problemler yaşanabileceğini de belirtti.

Siber dünyada çocuklar tehlikede Siber dünyada çocuklar tehlikede

"Telefona ulaşmadan para göndermeyin!"

Dolandırıcılığa karşı da uyarılarda bulunan Taşcı, cihazı görmeden IBAN üzerinden para göndermenin riskli olduğunu belirtti. Taşcı, "Telefonu almadan önce mutlaka yetkili bir serviste kontrol ettirmenizi öneririm. İki yıldan uzun süre kullanılmış cihazlarda batarya değişimi yapılmadıysa, bu sorun yaratabilir. Özellikle ikinci el telefon alırken dolandırıcılığa karşı dikkatli olmanız gerekiyor" dedi.

İkinci el telefon almayı düşünenler için güvenli bir alım süreci, telefonun garanti belgesi, faturası ve IMEI sorgusunun yapılması gibi adımlarla sağlanabilir.

Editör: Elif Erbay