MERT SAYAN – HABER MERKEZİ
Tuzla Belediyesi Kadın Girişimcilik Merkezi, kadınlara yönelik yazarlık atölyesi ile büyük ilgi gördü.
Atölye, kadınların yazma becerilerini geliştirmeyi ve yazarlık alanında kendilerini ifade etmelerini sağlamayı amaçlıyor. Katılımcılar, yazarlık tekniklerinden yaratıcı yazım sürecine kadar çeşitli eğitimler alarak, yazdıkları eserleri bir araya getirerek kitap haline getirmeyi hedefliyor.
Tuzla Belediyesi Kadın Girişimcilik Merkezi, kadınlara meslek edindirme, yetenek kazandırma ve geliştirme amacıyla çeşitli kurslar ve eğitimler sunuyor. Sosyolog Erdal Sarıçam, kadınlara özel başlatılan yazarlık atölyesinin büyük ilgi gördüğünü ve atölyenin detaylarını Samimi Haber’e anlattı.
Sarıçam, atölyeye ilginin çok olduğunu belirterek; “Geçen yıl Kadın Girişimcilik Merkezi’nde yalnızca kadınlara yönelik bir yazarlık atölyesi başlattık. Bu yıl da tekrar iki grup halinde atölye çalışmalarımıza başladık” dedi.
Sarıçam, yazmaya ilgi duyan ve yazarlık alanında kendini geliştirmek isteyen kadınlara yönelik düzenlenen eğitimlerin, katılımcıların aynı frekansta buluşup birbirleriyle tanışmalarını sağladığını ifade etti. Sarıçam, kadınların bu atölyelerde yazarlık alanındaki yeteneklerini keşfetme fırsatı bulduğunu vurguladı.
Sarıçam, iki grup halinde devam eden atölye eğitimlerinin Perşembe ve Cuma günleri derslerin kendisi tarafından verildiğini belirterek; “Öğrencilerimiz arasında 18 yaş sınırı var. Yazarlık atölyesinde, kadın katılımcılarımıza yazma becerilerini geliştirecek eğitimler veriyoruz. Dersler, bir saat sürüyor ve daha çok akademisyenler, avukatlar, mühendisler, doktor öğrencileri gibi farklı meslek gruplarından kadınlar katılıyor.
Ayrıca, ev hanımlarından da ilgi var. 10 hafta olarak başlayan derslerimiz sonunda başarı sertifikası veriyoruz. Ayrıca, yoğun ilgi ve istek üzerine bu eğitimleri 15 haftaya çıkarttık” diye konuştu.
Sarıçam, atölye çalışmalarında yazarlık teknikleri üzerine yoğunlaştıklarını ve katılımcılara deneme yazarlığı, hikâye yazarlığı, gazete haber yazarlığı, makale yazarlığı gibi konularda eğitimler sunduklarını belirtti.
Sarıçam; “Yazma yeteneği olan kadınlara mesafe kat etmelerini sağlıyoruz ve onlara yazarlıkla ilgili kılavuzluk yapıyoruz. Kursun sonunda, katılımcıların yazdığı yazıları bir araya getirerek bir kitap çalışması ortaya koymayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Ayrıca, yazı yazmanın inceliklerine odaklanıldığını ve yazım kuralları ile imla hatalarının düzeltildiğini vurgulayan Sarıçam, müfredatını kendi akademik çalışmalarına dayanarak oluşturduğunu söyledi. Sarıçam; “Çok güzel yazılar ortaya çıkıyor ve biz de onları tahlil ederek doğruyu ve yanlışı gösteriyoruz. Bu süreçte çok güzel geri dönüşler alıyoruz” diye ekledi.
Tuzla Belediyesi Kadın Girişimcilik Merkezi’nde düzenlenen yazarlık atölyesinin hedeflerini paylaşan Sarıçam; “Atölyemizin birincil hedefi, bireyselleşen ve toplumdan soyutlanan insanları bir araya getirmek” ifadelerini kullandı.
Son yıllarda yalnız yaşamların arttığına dikkat çeken Sarıçam, yazmaya ilgi duyan insanları bir araya getirerek sosyal bağlar kurmalarını sağladıklarını vurgulayarak; “Tuzla’da okuma yazma meraklılarını bir araya getiriyoruz ve bu insanları birbirleriyle tanıştırıyoruz. Bu süreçte, katılımcılar kendi gruplarını oluşturuyor ve sosyal bağlarını güçlendiriyorlar. Böylece yalnızlıktan kurtuluyorlar, aynı frekansta dostlar ediniyorlar” diye konuştu.
Atölye çalışmalarının bir diğer önemli amacının ise yazmaya cesaret edemeyen veya yazarlık için fırsat bulamayan kadınlara fırsat sunmak olduğunu belirten Sarıçam, şöyle devam etti:
“Yazmak isteyen ancak buna cesaret edemeyen veya yazarlık için bir zemin bulamayan insanlara bir fırsat yaratıyoruz. Bu şekilde, içlerindeki cevheri keşfetmelerini sağlıyoruz ve yazarlık yolunda onlara rehberlik ederek iyi bir yazar olmalarını hedefliyoruz”.
Sosyolog Erdal Sarıçam, atölyelerin, katılımcıların sosyalleşmesini sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda yazarlıkla ilgilenen insanları bir araya getirerek onların cesaret kazanmalarını amaçladığını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı:
“Erkek ve kadın karışık gruplarda eğitimler gerçekleştirdik, okullarda da eğitimlerimiz oldu. Çok güzel çalışmalar ortaya koyduk. Şu anda bulunduğum yer Kadın Girişimcilik Merkezi ve burada kadınlara yönelik eğitimler yapmayı tercih ettik. Kadınların bulunduğu bir ortamda daha rahat yazabiliyorlar. Çünkü herkes kadın ve kendilerini daha rahat ifade edebiliyorlar. Bu nedenle kadınlara yönelik bir atölye düzenlemeyi tercih ettik. Kadın Girişimcilik Merkezi, kadınların daha hareketli bir hale gelmesini hedefliyor. Kadınlara uygun bir mekan olduğunda, kadınların burada daha iyi bir çalışma ortamı bulacaklarını düşünüyoruz. Bu sebeple kadınlara özel bir yazarlık atölyesi oluşturduk”.