Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan son hava durumu tahminlerine göre, ülkemizin büyük bir bölümünde gök gürültülü sağanak yağışlar etkili olacak. Özellikle Marmara, Karadeniz, İç Anadolu, Ege'nin güneyi, Akdeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun batı bölgelerinde yağışların yoğun olması bekleniyor.

Sağanak Yağış-6

Türkiye geneli hava durumu tahminleri (16 Ekim 2024) Türkiye geneli hava durumu tahminleri (16 Ekim 2024)

Yağışlar İç Anadolu ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Afyonkarahisar ve Kastamonu çevrelerinde kuvvetli, İzmir çevresinde ise çok kuvvetli olacak. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşların ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önem taşıyor.

Sağanak Yağış-7

Hava sıcaklıkları batı bölgelerde 1 ila 3 derece düşerken, doğu bölgelerde 3 ila 5 derece artış gösterecek. Bu sıcaklık değişikliklerine bağlı olarak özellikle doğu kesimlerde hava daha sıcak olacak.

Kuvvetli Yağış Uyarısı-1

Güney ve İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısı ile İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis çevrelerinde de yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülecek. Ayrıca, Güneydoğu Anadolu'nun batısı ile Doğu Akdeniz'de toz taşınımı bekleniyor. Bu bölgelerde yaşayanların toz taşınımı nedeniyle hava kalitesinin düşeceği ve solunum rahatsızlıklarına karşı tedbirli olmaları gerekiyor.

Sağanak Yağış Uyarısı-4

Rüzgar genellikle kuzeyli, doğu kesimlerde ise güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esecek. Doğu Anadolu'nun batısı ve İç Anadolu'nun doğusunda rüzgarın kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

Gök Gürültülü Yağış

Meteoroloji yetkilileri, vatandaşların ani hava değişikliklerine karşı hazırlıklı olmaları ve yetkililerin uyarılarını dikkate almaları konusunda uyardı. Özellikle kuvvetli yağış beklenen bölgelerde yaşayanların dikkatli ve tedbirli olmaları önem arz ediyor.

Editör: Elif Erbay