Ercan Çankaya - Haber Merkezi

TBMM’de 1 Ekim Salı günkü yeni yasama yılının açılışında, CHP’nin Meclis'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik tutumunda değişikliğe gitmesi, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin DEM Parti sıralarına yönelerek ellerini sıkması çözüm süreci tartışmasını yeniden başlattı.

Hem AK Parti hem MHP, bu yöndeki iddiaları reddetse de yine de yeniden çözüm sürecine benzer bir açılım başlayabileceği iddiaları kamuoyunu meşgul etmeye devam ediyor. Bu tartışmanın kamuoyunun gündem maddelerinden biri haline gelmesinde siyasette normalleşme ve yumuşama tartışmaları olduğu kadar Orta Doğu’daki tüm bölgeyi ateşe atma riski taşıyan İsrail saldırganlığı ve bunun küresel siyaseti de kırılgan ve çatışmalara açık hale getirmesi etkili oluyor.

Erdoğan, bu süreç kapsamında hem Suriye Devlet Başkanı Esad’la yumuşama adımları atmış hem de geçtiğimiz günlerde Neçirvan Barzani ile görüşmüştü.

Efkan Ala: Sorun da farklı, sorunlara bulunacak çözüm de

Öte yandan AK Parti hükümetinden gelen açıklamalar da eski tarz bir çözüm sürecine kapıların kapalı olduğunu gösteriyor. Tartışmalar devam ederken AK Parti Genel Başkanvekili ve Bursa milletvekili Efkan Ala'dan dikkat çeken bir çıkış gelmiş; Ala, "Çözüm süreci masamızda yok" diyerek tartışmalara kapıyı kapatmıştı. Ala, "Sorun da farklı, sorunlara bulunacak çare de farklı. Geçmişte oldu, bitti. Abdullah Öcalan'la temas gündemimizde değil. Her seferinde aynı şeyi yapmak durumunda değiliz. 24 saat Kürtçe kanal yayın yapıyor. Bunlar aşıldı. O süreçlerin belli yerinde Ortadoğu tarumar oldu. Türkiye, o reformlarını yapmamış olsaydı Irak ve Suriye'ye döndürmek isteyen projelere yenilirdi" diye konuşmuştu.

Demir Çelik Fabrikasında patlama: Yaralılar var Demir Çelik Fabrikasında patlama: Yaralılar var

Bahçeli: Buyursun, örgütün tasfiye edildiğini tek taraflı ilan etsin

MHP lideri Bahçeli de Abdullah Öcalan’a bir çağrı yaparak "Buyursun, örgütün tasfiye edildiğini, terörün bittiğini tek taraflı ilan etsin. Ama devletin terörle masaya oturmasını hiç kimse hiçbir şart altında aklından bile geçirmesin" demişti.

Tüm bu tartışmaların ne anlama geldiğini, taraflardan gelen açıklamalara rağmen çözüm sürecinin neden 2 haftayı aşkın bir süredir kamuoyunu meşgul ettiğini gazeteci Emin Pazarcı’ya sorduk.

‘Bahçeli, ‘bizim siyaset yapanlarla derdimiz yok’ mesajı verdi’

Pazarcı, tartışmalarla ilgili “Her türlü değerlendirme yapılabilir. Fakat ben, Devlet Bahçeli’yi tanıyan biri olarak Sayın Bahçeli’nin bu amaçla böyle bir el uzattığını düşünmüyorum. Çözüm sürecindeki tutumunu biliyorum” diye konuştu.

DEM Parti’nin vekillerini bile Kandil’in belirlediğini vurgulayan Pazarcı, her fırsatta “terörle müzakere edilmez, mücadele edilir” diyen Devlet Bahçeli’nin elini yeniden bir çözüm süreci için uzatmadığını dile getirdi.

Meclis açılışındaki o görüntünün bir iyi niyet olduğunu belirten Pazarcı, o el uzatmadaki amacın “Bizim siyaset yapanlarla ilgili bir derdimiz yok. Kandil’den uzak durun” mesajı vermek olduğunu söyledi.

‘Çözüm süreci denendi ve olmadı’

Kandil’i kastederek “Çözüm süreci denendi ve olmadı. O süreçte bir el uzatıldı, değerlendiremediler” ifadelerini kullanan Pazarcı, “O dönem Abdullah Öcalan’a etkisiz eleman diyenler, şimdi Öcalan üzerinden yeni bir macera arayışına giriyor” diye konuştu.

Pazarcı, konuyla ilgili son olarak şunları söyledi:

“Herkes konuyu bir yerinden sündürüyor. Kendi fikirlerini empoze ediyor. AK Parti de açıkladı, MHP de… Olmayan bir şey üzerinden tartışma yapılmaz.”

Editör: Ercan Çankaya