ARZU ERDOĞRAL / HABER MERKEZİ

İsrail’in HAMAS ve Hizbullah gibi hasım örgütlerin lider ve üst düzey isimlerini nasıl kolaylıkla bulup öldürdüğü akılları karıştırıyor, türlü sorulara neden oluyordu. Soruların yanıtı Hasan Enes Karahan’dan geldi. 

Rusya Adalet Bakanlığı Uluslararası Suçlar ve Terörle Mücadele (KGT) Teşkilat Başkanı Hasan Enes Karahan, Yahya Sinvar’ın ölümünün altında İsrail’in şu anda Gazze’de test aşamasında kullandığı istihbari yapay zekâ teknolojilerinin yattığını ifade ederek, bu savaş yazılımlarının adlarının Maven, White Stork, Evagelion ve Lavender olduğunu dile getirdi. 

İsrail, HAMAS Lideri’ni Gazze'nin güneyindeki Refah'ta bir çatışma sırasında öldürdüğünü duyururken, 1 günlük gecikmeyle HAMAS'tan da doğrulama geldi. İsrail son olarak HAMAS'ın önceki Siyasi Büro Şefi İsmail Heniye’yi, İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran’da suikast ile öldürmüştü. 

Gazze'de test aşamasında kullanılıyor

Karahan, Samimi Haber'e yaptığı açıklamada Yahya Sinvar’ın ölümünün altında, İsrail’in şu anda Gazze’de test aşamasında kullandığı istihbari yapay zeka teknolojilerinin yattığını anlattı.

İnsan müdahalesi olmadan hedefler izleniyor

"Bu savaş yazılımlarının adları Evagelion, Maven, White Stork ve Lavender isimli projelerdir" diyen Karahan, söz konusu yapay zekâların amacını, savaş operasyonlarını gerçek zamanlı olarak yönetmek ve insan (operatör) müdahalesi olmadan hedefleri izlemek, istihbarat toplamak, yer belirlemek ve analiz etmek olarak sıraladı. 

Bakan Şimşek isyan etti: Türkiye'de vergi ödeme kültürü zayıf Bakan Şimşek isyan etti: Türkiye'de vergi ödeme kültürü zayıf

İsmail Haniye de aynı sistemle öldürüldü

Bu sistemin, özellikle Gazze’deki savaşın ilk aşamalarında Filistinlilerin eşi benzeri görülmemiş bir şekilde bombalanıp soykırıma uğratılmasında önemli ve etkin rol oynadığını dile getiren Karahan; "İsrail ordusu, bu sistemi Yahya Sinvar ve İsmail Heniyye’nin öldürülme operasyonlarında kullandı" dedi.

Hamas Filistin’deki aktörleri izlemek üzere tasarlandı

Enes Karahan sözlerini şöyle sürdürdü:  “Lavender sistemi, resmi olarak tüm HAMAS ve Filistin’deki aktörleri izlemek üzere tasarlanmıştır. Yani, alt düzey liderler de dahil olmak üzere hepsi bu yapay zekânın potansiyel hedefidir. HAMAS liderleri ve üyelerine karşı çalıştırılan bu yapay zekâ yazılımı sayesinde, saldırı birimlerine hedef seçim kriterlerini incelemeden Lavender tarafından oluşturulan hedef listelerini kullanma yetkisi vermektedir. Sistem ise kararını, kendisine bir eğitim modeli olarak yüklenen muazzam miktardaki istihbarat verisine dayanarak vermektedir".

HAMAS’lı olmayanlar da yapay zekânın hedefinde

Yapay zekâları ortaya çıkaran İsrail kaynaklarına göre sistemin hata oranının sadece %10 olduğunu vurgulayan Karahan; “HAMAS üyeleriyle çok az bağı olan ya da hiç bağı olmayan kişiler de çoktan sistemin hedefindedir, yalnızca İsrail tarafından öldürülmek için uygun zaman bekleniliyor” dedi. 

Yapay zekâ Ukrayna’da da Rusya’ya karşı kullanılıyor!

Yahya Sinvar’ın yerinin tespit edilmesinde İsrail’in kullandığı bir diğer istihbari yapay zekâ olan Evagelion ve Levander isimli yazılımlar hakkında da bilgi veren Karahan, şöyle konuştu: “Evagelion, istihbaratın HAMAS veya Hizbullah üyelerinin faaliyet gösterdiği askeri bina ve yapıları işaretlemekle görevlidir. Lavender ise insanları, seyahat rotalarını ve ikamet yerlerini yalnızca işaretlemekle kalmayıp, ardından onları ortadan kaldırılmak üzere bir listeye sıralı olarak eklemektedir. Aynı teknoloji bugün Ukrayna’da da Rusya’ya karşı kullanılmaktadır. Kısaca Gazze ve Ukrayna şu anda nükleer ya da kimyasal silah kullanımının gerçekleştiği teknolojiler için birer test alanlarıdır. Öldürülen HAMAS Lideri Yahya Sinvar ve diğerleri de bu yazılımların şu anda birer test kurbanlarıdır”.

Editör: Elif Erbay