MERT SAYAN – HABER MERKEZİ

Gazze’de 7 Ekim 2023’te Hamas saldırısı ile başlayan çatışmaların ateşkesle sona ermesinin ardından, bölgedeki şiddet seviyesi düşerken, İsrail tarafından gelen ‘savaş devam edecek’ söylemi beraberinde bazı soruları getirdi.

İsrail’in ateşkese sadık kalıp kalmayacağı tartışırken, Filistin’e ait bazı noktalarda ateşkesi ihlal ettiği duyumları geliyor.

Samimi Haber’e konuşan Filistinli Gazeteci Muhammed Ebu Taqiya, ateşkes anlaşmasının sağlandığını hatırlatarak, bu koşullar altında ateşkesin İsrail için bir başarı olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Ebu Taqiya, İsrail’in bir yıl önceki koşullara benzer şartları kabul ederek anlaşmaya imza atmak zorunda kaldığını, bu sürecin ise yaklaşık bir yıl süren çalışmaların bir sonucu olduğunu ifade etti.

Filistin’in ateşkesin kalıcı olmasını, İsrail’in geri çekilmesini, Gazze’nin yeniden inşa edilmesini ve kuşatmanın kaldırılmasını talep ettiğini ifade eden Taqiya, esir takası konusunda da makul şartlarda bir anlaşma olduğunu ve Filistinlilerin taleplerinin büyük ölçüde karşılandığını vurguladı.

“İSRAİL HER AN HER ŞEYİ YAPABİLİR”

Ateşkesin kalıcı olmasına yönelik Filistin halkının bu sürecin garantilenmesini istediğini dile getiren Taqiya; “ABD, Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler (BM), bu garantiyi sağlamada arabulucu rolü üstlendi. Anlaşmanın ilk aşaması ateşkesin kalıcı bir şekilde sürdürülmesini amaçlıyordu. İsrail’in her an her şeyi yapabileceğini unutmamak gerekir. Ancak, şu an için yapılanlar bir resmi anlaşmaya dönüştü” dedi.

Taqiya, Filistin halkının en büyük garantisinin kendileri olduğuna vurgu yaparak, teyakkuzda olmaları gerektiğini belirtti. İşgalci İsrail’e karşı yapılan açıklamalara da dikkat çekerek, ateşkesin şartlarına uyum sağlanacağı bilgisini verdi.

İstanbul’da yaşayan bir emekli olmak mı?! “Bu maaşla tek başıma bile geçinemem” İstanbul’da yaşayan bir emekli olmak mı?! “Bu maaşla tek başıma bile geçinemem”

İsrail’in hiçbir zaman sözünde durmadığını belirten Taqiya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diğer taraftan baktığımızda bu durum öncekilerden farklı. Farklı olmasının nedeni üçüncü tarafların da İsrail’in uygulamalara zorlanmasını talep etmesiydi. Bu noktada bunu diyebiliriz. Özellikle İsrail zaten baştan bu anlaşmayı kabul etmedi ve istemedi. Ancak, anlaşmayı kabul etmek ve imza atmak zorunda kaldı. Yine de Filistin’in kendi teyakkuzlarına güvenerek İsrail’e karşı temkinli olmalarını söylemek istiyorum. Bu anlaşmayı sürdürmeye çalışacaklar diye düşünüyorum”. 

“GAZZE İÇİN HAREKET ODASI OLUŞTURULDU”

Hamas’ın olası bir İsrail saldırısına karşı misilleme ve savunma hakkını kullanacağını belirten Taqiya, bunun başka alternatifi olmadığını da savundu. Müzakerelerin yapıldığı anlardan itibaren geçen sürede olanları değerlendiren Taqiya; “Sahada birkaç ihlal yaşanmıştı. Son 48 saatte Rafah kentinde 8 Filistinli şehit edildi. Bunlar üzerinden ara buluculukta bulunan ve özellikle bu süreci takip eden bir ortak bir oda Katar ve Mısır’da oluşturuldu. ABD, Katar ve Mısır taraflarından oluşan bir oda, bir hareket odası, bir operasyon odası diyebiliriz. Bütün bunlar bildirildi” şeklinde konuştu. 

Filistinli Gazeteci Muhammed Ebu Taqiya, Gazze’de süren bu uzun savaşa rağmen bir kahramanlık destanı yaşandığını söyledi. Ancak, diğer taraftan ise Gazze’nin bir insanlık dramı yaşadığına işaret etti.  Taqiya, Gazze’nin her şeye ihtiyacı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“BASKI ATEŞKESİN KALICI OLMASINI SAĞLAR”

“Bugün Gazze, geçmişte el uzatmayan ya da bunu yaparken zorluk yaşayan, insanlık ve Müslümanlık adına üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeyen bir dünya ile karşı karşıya. Orada özellikle sağlık bölümünde, yıkımların ve enkazların kaldırılması konusunda yardıma ihtiyaç var. Oradaki insanlar acılarıyla yalnız bırakılmamalı. Geçmişte bu soykırıma, soykırımcı işgalcilerin insafına bırakıldılar. 15 aydır dünya izlemekle kaldı. Orada insanlık adına ne gerekiyorsa yapılmalı”.

"İSRAİL’İN BASKI ALTINA ALINMASI GEREKİYOR”

“Bu ateşkesin ve anlaşmanın sağlanması ve sürdürülebilmesi için işgalci İsrail’in yeniden baskı altında bırakılması gerekiyor. Bu baskılar, halkın tepkileri, hükümetlerin resmi boykotları ve eylemleri, halk düzeyindeki boykotların sürdürülmesi ve daha kurumsal bir yapıya kavuşturulması ile mümkün olabilir. Bu farkındalık ve baskı, Filistinlilerin mücadelesini güçlendirecek ve İsrail’in ateşkesi bozma girişimlerini daha zor bir hale getirecektir”.

Editör: Figen Karadeniz