CHP Genel Başkanı Özgür Özel, merhum milletvekili Kamer Genç'in ölüm yıl dönümü için Tunceli'de konuştu. Özel'in konuşmasında etrafındaki kalabalığa "Dersimliler" diyerek hitap etmesi gündeme oturdu.

CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu döneminde başlayan ve tarihimizle yüzleşeceğiz diyerek savunulan süreçle normalleştirilen Dersim söylemi gündem olmaya devam ediyor.

Tunceli mi? Dersim mi?

Anması yapılan Kamer Genç, bölgenin adının Tunceli olduğunu sık sık dile getiriyordu. Kamer Genç, katıldığı bir televizyon programında Sırrı Sakık'la Tunceli-Dersim tartışması yaşamıştı.

Programında Sırrı Sakık, Kamer Genç’e ”Siz Atatürk’ü savunarak soykırıma uğrayan Dersimli Kürtlere ihanet ediyorsunuz.” demiş, Kamer Genç ise "O kullandığınız cümlede bir kaç tane büyük yalan var. Birincisi Dersim bir ilin değil bölgenin adıdır ve benim ilim Cumhuriyetle beraber Tunceli olmuştur. İkinci husus Dersim’de olanlar soykırım değil yeni kurulan bir devletin başkaldıranlara karşı önlem almasıdır. Bir başka yanlışınız ise Tunceli asla Kürt değildir. Biz Hazar kökenliyiz. Dilimiz de sizden farklı yani ne kırmançi ne de zazaca konuşuyoruz.” demişti.

1938 yılında Seyit Rıza'nın başkaldırısıyla başlayan isyana karşı düzenlenen operasyonlarının ardından bölgenin ismi değiştirilmiş ve kente Tunceli ismi verilmişti.