Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları, bakteri ve mikroorganizmaların hızla çoğalmasına neden olarak besin zehirlenmelerini daha yaygın hale getiriyor. Kusma, ishal, mide ağrısı, ateş ve genel halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren bu zehirlenmelerden korunmak için aşağıdaki kurallara uyulması öneriliyor:

1. Temizlik

Kişisel hijyenin yanı sıra, kullanılan araç gereçlerin temizliği ve dezenfeksiyonu ile yiyecek hazırlanan tüm alanların temizliğine özen gösterilmelidir. Ellerinizi sık sık yıkayın ve mutfak yüzeylerini düzenli olarak temizleyin.

2. Pişmiş ve Çiğ Besinlerin Ayrılması

Çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri gibi çiğ besinler, pişmiş ürünler ve salata gibi çiğ tüketilen diğer besinlerden ayrı tutulmalıdır. Çiğ besinlerin hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtaları, pişmiş besinler için kullanılmamalıdır. Bu şekilde, çapraz bulaşma riskini en aza indirmek mümkündür.

3. Uygun Pişirme

Serinlemek isterken sağlığınızdan olmayın! Serinlemek isterken sağlığınızdan olmayın!

Et, süt, yumurta gibi biyolojik tehlikeler barındırabilecek besinlerin, uygun sıcaklık ve sürede pişirilmesi gerekmektedir. Bu sayede, besinlerdeki patojenlerin yok edilmesi sağlanır.

4. Besinlerin Uygun Sıcaklıkta Saklanması

Besinlerin uygun ortam, süre ve sıcaklıklarda depolanması, patojenlerin çoğalmasını önlemek için önemlidir. Potansiyel risk taşıyan besinlerin, hazırlık aşamasında buzdolabının dışında en fazla 2 saat bekletilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. 2 saatten fazla buzdolabı dışında kalan besinler, tüketim için güvenli değildir.

5. Güvenilir Ham Madde ve Su Kullanımı

Besinlerin hazırlanmasında temiz su kullanılmalı ve güvenilir kaynaklardan taze ve sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Pastörize ve sterilize süt gibi güvenli hale getirilmiş ürünler kullanılmalıdır.

Besin Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm taze meyve ve sebzeler bol su ile iyice yıkanmalıdır. Çiğ ve pişmiş besinler ayrı hazırlama yüzeylerinde ve ayrı araç gereçlerle hazırlanmalıdır. Çiğ besinlere dokunduktan sonra eller iyice yıkanmalı, et, balık ve tavukla temas eden yüzeyler ve araç gereçler her kullanım sonrasında sıcak deterjanlı su ile yıkanarak dezenfekte edilmelidir.

Dondurulmuş besinlerin, buzdolabı sıcaklığında, orijinal ambalajı içinde akan soğuk su altında veya mikrodalga fırınlarda çözdürülmesi gerektiği, bir kez çözdürülmüş besinlerin tekrar dondurulmaması gerektiği vurgulanmaktadır. Terbiye edilmiş et ürünleri, ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Besin güvenliği, yaz aylarında artan besin zehirlenmeleri riskine karşı alınacak bu önlemlerle sağlanabilir. Sağlıklı ve güvenli bir yaz geçirmek için bu kurallara dikkat edilmesi önemlidir.