Son dakika gelişmelerine göre, 7 milyon çalışanı doğrudan etkileyecek, milyonlarca kişiyi dolaylı olarak ilgilendiren asgari ücret Ocak zammı için süreç hızla devam ediyor. Asgari ücretin belirlenmesi, gündemdeki önemli konulardan biri olurken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı detaylarıyla ortaya çıktı.

Engelli maaşı kaç lira oldu? 2024 engelli maaşı şartları Engelli maaşı kaç lira oldu? 2024 engelli maaşı şartları

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU 2. TOPLANTISI SAAT KAÇTA?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan üyeleriyle ikinci toplantısını Pazartesi günü saat 13.30'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirecek. Yeni asgari ücretin en geç 31 Aralık'ta netleşmesi hedefleniyor, bu bağlamda 25-29 Aralık tarihleri önemli bir rol oynuyor.

Önceki toplantıda vergi konusunda anlaşma sağlayan işçi ve işveren temsilcileri, taleplerini hükümete ilettikleri bir ortam oluşturdu. Ancak ilk toplantıda rakam üzerinde bir mutabakat sağlanmamıştı. Edinilen bilgilere göre, ikinci toplantıda işveren kesimi (TİSK), asgari ücret konusunda ilk kez rakam sunacak. Bu gelişme, yeni asgari ücretin belirlenmesinde önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

İŞTE TARAFLARIN TALEPLERİ

İlk toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2024 Yılı Asgari Ücret miktarının, sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Bu süreçte temel hedefimiz, hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmektir” demişti.

İşçi kesimi, ilk teklifin işveren tarafından sunulmasını bekleyerek, bu oran üzerinden pazarlıklarını sürdüreceklerini açıklamıştı. Diğer taraftan, işverenler, dengeli bir asgari ücret rakamında pazarlık yapılacağını vurgulayarak bu sürece olumlu bir yaklaşım sergilemişti.

"TÜİK'İN GEÇİNME ENDEKSLERİ MASADA PAYLAŞILACAKTIR"

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber'deki değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Bakan bey özellikle sosyal diyalog vurgusu yaptı. Yapılacak çalışmanın tarafların memnuniyetiyle sonuçlanması noktasında bir anlayışla sürecin yürütüleceğini ifade etti. İlk toplantıda dikkat çeken husus, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndaki işçi tarafının 4 üyesinin farklı iş kollarında asgari ücretle çalışan işçiler olmasıydı. Beklentilerin dile getirileceği bir toplantı olma ihtimali yüksek. Özellikle masada TÜİK'in geçinme endeksleri gibi veriler bulunuyor, bu endeksler paylaşılacaktır. 4 kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı gibi veriler de masada olacaktır. O gün, artık rakamların gündeme getirileceği gün olma ihtimali yüksek.”

ASGARİ ÜCRETTE TEK ZAM DÖNEMİ

Enflasyonla mücadele kapsamında bir dizi adım atılırken, önümüzdeki yılın düşüş eğilimine gireceği belirtiliyor. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetimi, asgari ücrete ara zam yapma ihtimalinin düşük olduğu mesajını verdi.

NET ASGARİ ÜCRET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13.414,50 TL olarak belirlenmiş olup, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11.402,32 TL olarak uygulanmaktadır.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 15.762,04 TL'dir. Bu miktarın 13.414,50 TL'si brüt asgari ücreti, 2.079,25 TL'si sosyal güvenlik primini, 268,29 TL'si ise işveren işsizlik sigorta primini temsil etmektedir.