Depremin etkisiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 50 binin üzerinde, ancak kimliği belirlenemeyen cenazeler ve kayıp kişiler de bulunamıyor. Hukuk uzmanlarına göre, depremin üzerinden 1 yıl geçtikten sonra bulunamayan kişiler gaiplik ilanıyla mahkemeye başvurularak resmi olarak ölmüş sayılacak.

Kahramanmaraş depremlerinde, 11 kentte yaşayan toplam 13.5 milyon kişi doğrudan etkilendi. Yüzbinlerce bina yıkıldı ve en son bildirilen verilere göre 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 204 kişi ise yaralandı. Ancak, birçok aile henüz kaybettikleri yakınlarının cesedine ulaşamadı. Bu durumda olanların çoğu ölümü kabullenmiş olsa da umutla bekleyenler de var. Ancak, resmi prosedürlere göre, Medeni Kanun'un 32. Maddesi uyarınca cesedine ulaşılamayan kişiler gaiplik ilanıyla ölmüş sayılacak.

Dr. Elif Aydın Özdemir, enkaz altında kalan ve cesedine ulaşılamayan kişiler için, 6 Şubat 2024 tarihinden itibaren en erken 1 yıl sonra mahkemeye başvurarak gaiplik isteğinde bulunabileceklerini ve mahkeme kararıyla bu kişilerin ölmüş olarak kabul edileceğini belirtti.