Türkiye, 31 Mart'ta yeni yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gidiyor. İşte Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği seçim takvimine göre, seçim süreci, oy kullanma ve sayılma aşamalarına dair merak edilenler 10 soruda:

Seçmen Listeleri Ne Zaman Kesinleşecek?

Seçim Sandık Aa

Seçmen listeleri muhtarlıklarda askıya çıkarıldı ve 17 Ocak Çarşamba gününe kadar kontrol edilebilir. Listede isimleri bulamayanlar, 7 Şubat'ta il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvurarak kontrol edebilirler.

Seçmen Bilgi Kağıdı Ne Zaman Gelir?

seçimsandıksamimihaber

Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı 29 Şubat'ta başlayacak ve 24 Mart'ta tamamlanacak.
Siyasi Partilerin Aday Listeleri Ne Zaman Belli Olacak?

Siyasi partiler, belediye başkan aday listelerini en geç 20 Şubat saat 17.00'ye kadar sunacak. Geçici aday listeleri 23 Şubat'ta, kesin aday listeleri ise 3 Mart'ta ilan edilecek.

Büyükşehir Belediyesi Sınırlarında Oy Kullanacaklar Hangi Seçimlere Katılacak?

sandık

Büyükşehirlerde (örneğin İstanbul, Ankara), seçmenler "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.

Büyükşehir Olmayan İllerde Oy Kullanacaklar Hangi Seçimlere Katılacak?

Büyükşehir olmayan illerde, seçmenler "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.

Köyde Yaşayan Seçmen Ne İçin Oy Kullanacak?

Köylerde, seçmenler "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy kullanacak.
Oy Pusulalarının Renkleri Ne Olacak?

Oy pusulalarının renkleri şu şekilde olacak: Büyükşehir belediye başkanlığı "beyaz", il genel meclisi üyelikleri "turuncu", belediye başkanlığı "mavi", belediye meclisi üyelikleri ise "sarı" renkte olacak.

Tüm Pusulalar Kaç Zarfa Konulacak?

Seçmenler, tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

Oy Verme İşlemi Hangi Saatler Arasında Yapılacak?

Doğudaki 32 ilde oy verme saatleri mevsim şartları ve güneşin batış saatine göre belirlendi. Bu illerde oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Oylar Saat Kaçta Sayılmaya Başlanacak? Hangi Oylar Öncelikli Sayılacak?

Oy verme saatleri dikkate alınarak, 07.00-16.00'da olan illerde saat 16.00'dan önce, diğer illerde ise saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandıklar, oy vermenin bitim saatinden önce kesinlikle açılmayacak.