Dar ve arkadaş canlısı yüz hatları zenginlikle ilişkilendirilirken, asık suratlı ve beceriksiz görünen yüz hatları yoksullukla bağlantılı bulunmuştur.

Araştırma, insanların birbirleri hakkında hızlı ve önyargılı kararlar verdiklerini ortaya koymaktadır. "Zengin" olarak nitelendirilen yüz hatları, gülen ağızlara, keskin hatlara, kalkık kaşlara, yakın aralıklı gözlere ve pembe yanaklara sahip olarak tanımlanırken, aynı zamanda daha güvenilir olarak algılanmaktadır.

Diğer taraftan, "fakir" olarak görülen yüz hatları düşük kaşlara, daha kısa çenelere, aşağı dönük ağızlara, daha koyu ve soğuk cilt tonlarına sahiptir. Bu özellikler, kişileri güvenilmez, soğuk ve beceriksiz göstermektedir.

Araştırma, bir kişinin sosyal sınıf algısının, yüz hatlarındaki belirli özelliklere nasıl bağlı olduğunu ve bu özelliklerin kişinin kişiliği hakkındaki algılarla nasıl ilişkilendirildiğini inceledi.

Çalışmanın başyazarı Dr. Thora Bjornsdottir, sadece dış görünüşe dayalı ön yargıların bireyler için uzun vadeli sonuçlara yol açabileceğini vurgulamaktadır. Bu tür ön yargıların, düşük sosyal sınıftan olan bireyleri dezavantajlı duruma düşürebileceği belirtilmiştir.

Erkan Yolaç hayatını kaybetti Erkan Yolaç hayatını kaybetti

Profesör Rachael Jack, "Araştırmamız, belirli yüz özelliklerinin sosyal sınıf algılarını ilgili stereotiplerle ilişkilendirmede nasıl önemli bir rol oynadığını göstermektedir" diyerek, bulguların sadece sosyal algı teorilerini anlamakla kalmayıp, aynı zamanda ön yargılı algılara müdahale etmeyi hedefleyen gelecekteki müdahalelere yardımcı olabileceğini ifade etmiştir.