Yapılan araştırmalar sonucunda keşfedilen canlı türü, oldukça eski bir evrimsel tarihe sahip eklembacaklı grubu olan Kopepod türlerinden biri olarak sınıflandırıldı. Bilim insanları bu yeni türe "Harpacticus tae" adını verdi. Bu isim, "Turkish Antarctic Expedition"ın kısaltması olarak, Türkiye’nin Antarktika’daki bilimsel çalışmalarına atıfta bulunuyor.

Aziz Sancar’dan beyin kanserine umut: "Fareler üzerinde başarıyla deneniyor" Aziz Sancar’dan beyin kanserine umut: "Fareler üzerinde başarıyla deneniyor"

Keşif, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilen 6. Türk Antarktik Seferi sırasında toplanan örneklerle yapıldı. TÜBİTAK (Proje No: 121Y372) tarafından desteklenen bu çalışma, uluslararası saygın bilim dergilerinden Polar Biology'de yayımlandı.

Harpacticus tae, Antarktika’nın bentik habitatından tanımlanmış olup, birincil tüketici olarak önemli bir ekolojik rol oynadığı düşünülüyor. Bu keşif, Antarktika’daki ekosistemlerin daha iyi anlaşılmasına ve Türkiye’nin kutup araştırmalarına katkısına önemli bir örnek teşkil ediyor.

Editör: Elif Erbay