Instagram'a yönelik erişim engelini aşmak için VPN kullanan kullanıcılar, farkında olmadan büyük bir güvenlik riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Yazılım Mühendisi ve Siber Güvenlik Uzmanı Mehmet Burak Torun, son dönemde VPN kullanımından kaynaklanan vakaların arttığını belirterek, kullanıcıları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Torun, "VPN kullanımı, kullanıcıların banka hesaplarının ele geçirilmesine ve paralarının çalınmasına neden olabiliyor. Bunun dışında sosyal medya hesapları da kapatılabiliyor" dedi. Ücretsiz VPN uygulamalarının özellikle tehlikeli olduğunu vurgulayan Torun, bu uygulamaların kullanıcı bilgilerini topladığını ve üçüncü şahıslara satabileceğini ifade etti.

İsrail telsiz saldırısını nasıl gerçekleştirdi? Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say yanıtladı İsrail telsiz saldırısını nasıl gerçekleştirdi? Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say yanıtladı

VPN ve casus yazılımlar

VPN uygulamalarının arka planda casus yazılımlar indirebileceğine dikkat çeken Torun, "Telefonunuza ciddi zararlar verebilecek yazılımlar yüklenebilir. Ücretsiz bir uygulamanın size 'ücretsiz' sunulmasının arkasında mutlaka bir amaç vardır; bu da genellikle sizin bilgilerinizi ele geçirmektir" dedi. Kullanıcıların, güvenmedikleri uygulamalardan uzak durmaları gerektiğini belirtti.

Instagram ve erişim engeli

Instagram, Türkiye'de "katalog suçlar" ile ilgili düzenlemelere uymadığı gerekçesiyle erişime engellendi. Engelin ardından bazı kullanıcılar VPN ile bu yasağı aşmaya çalışıyor. Ancak, VPN kullanımının getirdiği güvenlik riskleri, kullanıcıların kişisel ve finansal bilgilerini tehlikeye atıyor.

Torun, Instagram'ın Türkiye'deki kullanıcılar için düzenlemelere uyması gerektiğini belirterek, "Hiçbir uygulama bizim ülkemizden büyük değil. Sosyal medyada devletimize sahip çıkmalıyız" dedi.

Editör: Elif Erbay