Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 1 Haziran 2023 tarihinde yayımladığı Türkiye Sağlık Araştırması sonuçlarına göre 2019 yılında %28,0 olan her gün tütün mamulü kullanan 15 yaş ve üstü bireylerin oranı 2022 yılında artarak %28,3 oldu.

2018-2023 Tütün Kontrolü Planı'na göre Türkiye'de 15 milyondan fazla kişinin sigara içtiği kayıtlara geçerken sosyal medya platformu X’te yayımlanan kurtlu sigara görüntüleri gündem oldu.

SİGARADAN KURT ÇIKTI

Paylaşılan bir videoda mikroskopla incelenen sigara tütününün içinde kurt çıktı. @ConflicttrStock isimli X kullanıcısının paylaştığı videoda markası belli olmayan bir adet sigaranın içindeki tütün mikroskopla incelendi. Yakından bakılan tütünün içerisinde tütün biti veya sigara böceği olarak da adlandırılan kurt olduğu gözlemlendi.

TÜTÜN BİTİ, SİGARA BÖCEĞİ NEDİR?

Yapılan gözlemin sonucunda sigaranın içinde gözlenen canlının birden fazla ismi var. Tütün böceği, diğer adlarıyla tatlı kurt veya sigara böceği olarak bilinen, tütün biti olarak da adlandırılan bir böcek türüdür. Tütün böceği, tütün ürünlerinin yetiştirilmesinden hasat edilmesine, son tüketim aşamasına kadar tüm süreçlerde zarar verebilen bir canlıdır.