Bağcılar Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi mezunu uzay ve uçak teknisyeni Samet Saray, ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı'yla beraber yürüttükleri çalışmaları ve Bağcılar'dan uzaya uzanan yolculuğunu anlattı.

Gezeravcı'yı uzaya götüren Dragon kapsülünün üretim aşamasında görev alan Samet Saray, Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği "Bağcılar’dan Uzaya" isimli etkinliğe konuk oldu. Saray, “Uçan araçlar hayatımızın bir parçası haline gelecek ve 2028’den itibaren görmeye başlayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Saray, etkinlikte gençlerin uzay ve kariyerine ilişkin sorduğu soruları cevaplandırdı. 

Liseyi Bağcılar'da Okudu

Bağcılar’da liseyi okuyan Saray, 2002 ve 2007 yılları arasında hayatını bu bölgede geçirdi.

Bağcılar Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi Uçak Elektroniği ve Teknisyenliği Bölümünden mezun olan Saray, daha sonra İTÜ Meslek Yüksek Okulu’nda Endüstriyel Elektronik programında eğitim aldı.

Yurt içi ve yurt dışında birçok şirkette çalışan Saray, şu an aktif olarak Supernal’de yüzde 100 elektrikli uçan araç projesinde görev alıyor. Uçan araçların yaklaşık olarak 4 yıl içerisinde gündelik hayatta görüleceğini söyleyen Saray, tasarımını biraz helikoptere, biraz uçağa, biraz da TOGG’a benzetiyor.

Google Haritalar'dan yeni özellik... Kullanıcılar araç simgelerini özelleştirebilecek Google Haritalar'dan yeni özellik... Kullanıcılar araç simgelerini özelleştirebilecek

Bağcılar Uzay

Jetgiller Gibi Olacağız

Saray, 2028’den itibaren Jetgilleri görmeye başlayacağımızı ve bu konuda dünyada Dubai, New York ve Los Angeles gibi pilot şehirlerin olduğunu belirtti. Uçan araçların Türkiye’de ilk görüleceği yerin İstanbul olabileceğini söyleyen Saray, “Uçan araçlar bir taksi gibi yolcu paylaşımlı şekilde hayatımıza girecektir, daha sonra şahıslara kadar ineceğini düşünüyorum. Bir 10 yıl içerisinde hayatımızın bir parçası olacak gökyüzü çok daha kalabalık olacaktır” dedi.

Gençlere Tavsiyeler

Gençlerin teknoloji alanında yaptıkları çalışmalarda ısrarcı olmalarını isteyen Saray, “Testlerinize devam edeceksiniz, asla vazgeçmeyeceksiniz. Belki çeşitli sensörler kullanarak işte kayıt cihazları kullanarak, daha önceki başarısız olduğunuz fırlatmalarda neyin başarısız olma sebebi olduğu konusunda detaylı bilgiye sahip olabilmeniz için işte bu sensörleri doğru yerlere koymanız gerekiyor” dedi.

Gençlerin teknolojiyi çok daha üst bir seviyeden yakaladığını söyleyen Saray, şunları söyledi:

Daha iyi seviyelere hızlı bir şekilde gitmek için ben yapay zekayla daha fazla ilgilenmenizi tavsiye edebilirim. Çünkü yapay zekâ şu anda farkında değiliz ne kadar ciddi bir şekilde geldiğini. Ama dünyada internet bulunduğu zaman insanların hayatını nasıl değiştirdi; o geçiş ya da cep telefonları, akıllı cihazlar şu anda yapay zeka daha ciddi geliyor.

Buna yoğunlaşabilirsiniz. Asla bu konularda karamsar davranmayın. İşte robotlar hayatımızı ele geçirecek gibi şeyler bazı filmlerde vs. bunu lanse ediyorlar. Hayır, bu çok güzel bir şey ve biz gençler olarak çok zekiyiz. Daha iyisini yapabilecek potansiyelde olduğumuzu düşünüyorum, buna yoğunlaşabilirsiniz."

Meslek Liselerine Önyargı Var

"Benim zamanımda ben meslek lisesinden çıktıktan sonra mühendislik bölümlerini seçemiyordum ve benim için o en büyük dezavantajdı. Onun için değişiklikler yapıldı, bu büyük bir avantaj. Bence meslek lisesinde okumak büyük bir avantaj. Çünkü genelde gençler 16-17 yaşlarında liseye başlıyor, orada 4 yıllık bir süreç içerisinde bir mesleği öğrenmek mi ya da genel eğitimler almak mı? Kesinlikle mesleğe yönelmek daha faydalı oluyor. O zamanla 21 yaşlarındaki zaman daha farklı olabiliyor.

Benim gibi başarılı olan, sizin gibi başarılı olacak kardeşlerimin bu algıyı tamamen kıracağını düşünüyorum. Bağcılar’da lise hayatımı yaşadım ve bunun sayesinde ben Bağcılar Anadolu Teknik Lisesinden Uçak Elektroniği ve Teknisyenliği bölümünden mezun oldum. O zamanlar açıkçası herhangi bir yurt dışında ya da çok büyük firmalarda büyük işler yapabileceğim aklıma dahi gelmemişti. Fakat insanın önüne çeşitli fırsatlar çıkıyor. Ben bir ağabeyiniz gibi size anlatmak istiyorum. Şunu fark ediyorum buradaki eğitim fazlasıyla yeterli. Burada öğrendiğimiz bu kültür aslında çok değerliymiş. Çünkü ben farklı yerlerde farklı pozisyonlarda şirketlerin içerisinde bulunduğum için rahatlıkla söyleyebiliyorum."

Kaynak: İHA