Gündem

Türkiye'nin ilk astronotu uzayda: Kapsül, planlanandan erken kenetlenecek

Abone Ol

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın bulunduğu kapsül, Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yolculuğuna devam ediyor. Gezeravcı ile birlikte 3 astronotun daha bulunduğu Dragon kapsülünün, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi beklenenden 56 dakika erken gerçekleşecek. Axiom tarafından yapılan açıklamaya göre, kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonu'na TSİ 12:19'da kenetlenmesi bekleniyor. Astronotlar için karşılama töreni ise TSİ 14:30'da düzenlenecek.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da katıldığı uzay yolculuğu SpaceX tarafından gerçekleştirildi. Axiom 3 fırlatması, dün saat 00:49'da gerçekleşti. Gezeravcı, uzaydaki ilk sözlerini "İstikbal göklerdedir" diyerek söyledi.

Dragon kapsülü, 20 Ocak'ta TSİ 13:15'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi planlanıyordu. Ancak Axiom'un X hesabından yapılan açıklamaya göre, kapsülün beklenenden daha erken, tahmini olarak TSİ 12:19'da kenetleneceği belirtildi.

Astronotlar için düzenlenecek karşılama töreni ise TSİ 14:30'da gerçekleşecek. Bu sırada Alper Gezeravcı'nın, Türkiye'den getirdiği hediyeleri yeni ekip arkadaşlarına takdim etmesi bekleniyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda halihazırda Rus, ABD'li, Japon ve Danimarkalı 7 astronot bulunmaktadır. Gezeravcı ve ekibiyle birlikte bu sayı 11'e yükselmiş olacak. Gezeravcı, 14 gün boyunca uzay istasyonunda 13 farklı deney gerçekleştirecek.

Kenetlenme süreci için Axiom'un X hesabında saat 10:30'dan itibaren özel yayın başlayacak.