Geliştirilen test, idrar yolu enfeksiyonlarının bakteri kaynaklı olup olmadığını tespit ediyor ve doğru antibiyotik tedavisini belirliyor. Geleneksel yöntemlerle yaklaşık üç günde alınan sonuçlar, bu testle 45 dakika içinde elde edilebiliyor. Böylece, yanlış ya da gereksiz antibiyotik kullanımı önlenerek, antibiyotik direncinin gelişmesi engelleniyor.

Testin Çığır Açıcı Yönü

Özden Baltekin, Uppsala Üniversitesi'nde başladığı çalışmalarını kurdukları şirket aracılığıyla geliştirerek bu ödülü kazanmayı başardı. Şu an Sysmex Astrego'da Program Yönetim Direktörü olan Baltekin, geliştirdikleri tekniğin çığır açıcı yanının, nanoçipler sayesinde tek bir bakterinin gelişimini gözlemleyebilmeleri olduğunu belirtiyor. Baltekin, "Herkes bakterilerin sayısını saymaya çalışırken, biz boyunu ölçüyoruz" diyerek testin yenilikçi yönünü vurguladı.

Longitude Ödülü İkinci Kez Verildi

Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot geliştirildi Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot geliştirildi

Maddi değeri Nobel Ödülleri'nin yaklaşık 10 katı olan Longitude Ödülü, tarihte ikinci kez veriliyor.  2014'te açıklanan son Longitude Ödülü'nün teması, İngiltere'de yapılan bir kamuoyu yoklamasıyla "antimikrobiyal direnç" olarak belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 1 milyondan fazla insan antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Testin Piyasaya Sürülmesi

Sysmex Astrego, testin Avrupa'da bazı ülkelerde kullanımına başlandığını ve İngiltere'de de çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Şirketin CEO'su Mikael Olsson, "8 milyon sterlinlik ödül, farklı idrar yolu enfeksiyonları ve antibiyotik türleri üzerinde çalışmamızı ve daha fazla hastaya daha hızlı erişim sağlamamızı kolaylaştıracak" dedi.

Özden Baltekin ise ürünün ilk modelinde Avrupa’da kullanılan 5 çeşit antibiyotiği sunduklarını, ancak bu teknikle farklı antibiyotikleri de test edebildiklerini söyledi. Baltekin, ödülü, ürünlerindeki antibiyotik çeşitliliğini artırmak ve ülkelere göre özel tasarımlar yapmak üzere kullanacaklarını belirtti. Ayrıca, testin Türkiye'ye getirilmesi için de sürecin başlatıldığını ifade etti.

"Sessiz Pandemi" ile Mücadelede Önemli Bir Adım

Antibiyotiklerin enfeksiyonların tedavisinde hayati öneme sahip olduğu aşikar. İngiliz fizikçi Dame Sally Davies, "Antibiyotikler olmadan bildiğimiz modern tıp çökmenin eşiğine gelir" diyor. Ancak her antibiyotik kullanımı, bakterilerin o antibiyotiğe karşı direnç kazanmasına yol açıyor. Bu nedenle, antibiyotiklerin yalnızca gerçekten işe yarayacağından emin olunduğunda kullanılması gerekiyor.

Editör: Elif Erbay