ELİF ERBAY

Kazakistan'ın başkenti Astana’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24. Dönem Devlet Başkanları Zirvesi, 16 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla sona erdi. Zirvede kabul edilen Astana Bildirisi'nde, ŞİÖ'nün küresel barışı, güvenliği ve istikrarı güçlendirmedeki rolünün artırılması gerektiği vurgulandı​.

Abdullah Ağar, Samimi Haber için yaptığı açıklamada, bu zirvenin Putin için çok önemli olduğunu belirtti. Ağar, "Putin için önemliydi, çünkü Batı dünyası tarafından ötekileştirilmiş, yalnızlaştırılmış hatta şeytanlaştırılmış bir lider olarak, şimdi yalnız olmadığını, öteki dünyanın onu ötekileştiremediğini, özellikle Atlantik ekseninin ve yaptırımların etkili olmadığını göstermesi açısından önemliydi." ifadelerini kullandı.

Yeni Güvenlik Komisyonu ve Putin'in Rolü

Ağar, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, sınır güvenliğiyle ilgili başlayan işbirliğinin, zamanla genişleyerek ekonomik bir karakter kazandığını belirtirken, "Şimdi yeni bir boyuta evriliyor ve yeni boyutta aslında ŞİÖ ile Putin, Atlantik'e meydan okuyor. Yani tek kutuplu dünya düzenini kabul etmiyoruz diyor." ifadelerine de açıklamalarında yer verdi.

Türkiye-Rusya İlişkileri ve ŞİÖ

Mehmetçik kahramanca mücadeleye devam ediyor: 5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi Mehmetçik kahramanca mücadeleye devam ediyor: 5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

Ağar, Türkiye'nin ŞİÖ'deki görüşmelerinin de önemli bir boyut kazandığını belirtti. Türkiye ile Rusya arasında mevcut olan gerginliklerin onarılması açısından bu görüşmelerin değerli olduğunu ifade eden Ağar, "Erdoğan'la Putin uzun zamandan beri ilk defa görüşüyor. Bir takım görüşmeler yapılacaktı ama gerçekleşmedi ziyaretler. Bu açıdan da son derece önemli bir zemin oluştuğunu düşünüyorum. Çünkü özellikle Suriye meselesiyle ilgili, Rusya'nın, Putin'in çok büyük bir rolü var. Gelişen süreçlerde tabii süreç tamamlanmış değil, tamamlandığı zaman daha iyi okuyacağımızı düşünüyorum." dedi​.

Çok Kutuplu Dünya Düzeni

Astana Bildirisi'nde, ŞİÖ üyelerinin, yeni bir demokratik, adil ve çok kutuplu dünya düzeni oluşturma taahhütlerini yeniden teyit ettikleri belirtildi. Ayrıca, ŞİÖ üyeleri, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların diyalog ve istişare yoluyla barışçıl çözümüne bağlı kalacaklarını vurguladılar​.

Belarus'un Üyeliği ve Gelecek Stratejileri

Bildiride, Belarus’un ŞİÖ’ye tam üye olarak kabul edilmesinin "tarihi" nitelik taşıdığı ve örgütün dönem başkanlığının Çin’e geçtiği kaydedildi. Zirve kapsamında imzalanan toplam 25 belge arasında "ŞİÖ’nün 2035 yılına kadar Kalkınma Stratejisi" ve "ŞİÖ 2030 yılına kadar Enerji İşbirliğini Geliştirme Stratejisi" gibi belgeler de yer alıyor​.

Astana'da gerçekleştirilen zirve, sadece Putin için değil, küresel barış ve güvenlik adına da büyük bir adım olarak nitelendirildi. ŞİÖ'nün potansiyelini ve uluslararası etkisini artırma konusunda üye ülkeler arasında güçlü bir anlaşma sağlandı. Bu zirve, Putin'in Batı dünyasına karşı önemli bir mesaj vermesine vesile oldu.

Editör: Haber Merkezi