Bilim ve Teknoloji

Telegram, kullanıcı bilgilerini hükümetlerle paylaşabilir

Popüler mesajlaşma uygulaması Telegram, gizlilik politikasında yaptığı son güncellemeyle kullanıcı bilgilerini hükümetlerle paylaşabileceğini duyurdu. Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, adli makamların talebi doğrultusunda, kullanıcıların telefon numaraları ve IP adresleri paylaşılabilecek.

Abone Ol

Telegram'ın güncellenen gizlilik politikasında, suç faaliyetlerine karıştığı tespit edilen kullanıcılar için geçerli bir mahkeme emri sunulması durumunda, bu bilgilerin paylaşılacağı vurgulanıyor. Platform, bu tür talepleri yasal bir analiz sürecine tabi tutarak değerlendireceğini ve uygun gördüğü durumlarda ilgili makamlara bilgi sağlayacağını belirtti.

Kurucusundan açıklama

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, platformu güvenli tutma amacıyla kötü aktörlere karşı tedbirler almaktan çekinmeyeceklerini ifade etti. Durov, "Kötü niyetli kişilerin platformumuzu tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Durov’un ismi son dönemde de gündemdeydi. Geçtiğimiz ay, Paris'in kuzeyindeki Le Bourget Havalimanı'nda Fransız polisi tarafından gözaltına alınmıştı. Suçlamalar arasında yasa dışı transferler, çocuk pornografisi, sahtecilik ve adli makamlara bilgi vermemek gibi ciddi suçlar yer alıyordu. Kısa bir süre sonra 5 milyon euro kefaletle serbest bırakılan Durov, Fransa’dan çıkmama şartına tabi tutulmuştu.

Gizlilik ve güvenlik vurgusu

Dünyanın en büyük sosyal medya platformları arasında yer alan Telegram, bugüne kadar gizlilik politikasına verdiği önemle diğer platformlardan ayrılmayı başarmıştı. Merkezi Dubai’de bulunan şirket, hükümetlerle veri paylaşımını asgari düzeyde tutmaya çalıştığını belirtiyor. Özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde popüler olan platform, daha önce Rus hükümetinin kullanıcı verilerini paylaşma talebini reddetmiş ve 2018 yılında ülkede yasaklanmıştı. Ancak bu yasak 2021'de kaldırılmıştı.

Son olarak Ukrayna hükümeti, savunma sektörü ve kritik altyapı çalışanlarının resmi cihazlarında Telegram kullanmasını yasakladığını duyurdu. Bu karar, Rusya'dan gelebilecek siber tehditleri en aza indirmek amacıyla alındı. Telegram ise bu tür iddialara karşı, bugüne kadar Rusya da dahil hiçbir ülkeye mesajlaşma verilerini sağlamadığını belirterek yanıt verdi.

Telegram, gizlilik politikasındaki değişikliklerle ilgili olarak hükümetlerden gelen talepler ve bunlara nasıl yanıt verdiğine dair bilgileri düzenli olarak çeyrek raporlarıyla kamuoyuyla paylaşacağını duyurdu.