Konya Teknik Üniversitesi’nden Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, çocukların sanal bahis oyunlarına yönelmesinin ciddi bir risk oluşturduğunu belirtti. Ailelerin, çocuklarının dijital oyun aktivitelerini yakından takip etmesi gerektiğini vurgulayan Küçükbezirci, “Son dönemlerde yaygınlaşan şeker patlatma gibi oyunlar aslında çocukları kumar bağımlılığına itiyor. Bu oyunlar, küçük kazançlarla çocukları cezbedip daha sonra bütün paralarını kaybetmelerine yol açıyor. Ailelerin, bu tür oyun sitelerine yönelimin farkında olması ve çocuklarını denetim altında tutmaları kritik önem taşıyor,” dedi.

Avrupa Birliği Meta’ya 840 milyon Dolar ceza verdi Avrupa Birliği Meta’ya 840 milyon Dolar ceza verdi

Bağımlılığın etkileri uzun vadeli olabilir

Küçükbezirci, kumar ve benzeri davranışsal bağımlılıkların çocuklukta başladığında ilerleyen yaşlarda da devam edebileceğine dikkat çekti. Çocukların bu alışkanlıklardan korunması gerektiğini belirten uzman, “Bu tür bağımlılıklar çocukların sadece çocukluk dönemini değil, gençlik ve yetişkinlik dönemlerini de etkileyebiliyor. En iyi çözüm, bu bağımlılıkların hiç başlamamasını sağlamak. Ancak başladıysa da alternatif meşgaleler bularak çocukların bu yanlış yola devam etmesini önlemek gerekir,” diye konuştu.

"Sanal dünya, gerçek hayatı gölgede bırakıyor"

Sosyal medya, dijital oyunlar ve diğer sanal platformların yapmacık bir dünya sunduğunu belirten Küçükbezirci, çocukların bu dünyada kaybolmamaları gerektiğini söyledi. “Sanal dünya, çocuklarımızı yönlendiren güçlerin etkisi altında. Özellikle küçük yaşta olan çocuklar, bu etkilerden daha fazla zarar görebiliyor. Ağaç yaşken eğilir misali, bu yaşlarda karakteri henüz oturmamış çocuklarımızı bağımlı hale getiren birçok faktör var. Ailelerin dikkatli ve bilinçli olması, çocuklarını gerçek dünya ile buluşturması gerekiyor,” diyerek ailelere önemli bir uyarıda bulundu.

Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarıyla daha fazla vakit geçirerek, onların dijital dünyadan uzaklaşmasına yardımcı olmasını ve dijital tehlikelere karşı farkındalık yaratmasını öneriyor.

Editör: Elif Erbay