Araştırmacılar, kutup bölgelerinde yaptıkları incelemeler sonucunda, Sibirya'da bulunan buzullarda donarak hapsolmuş virüslerin insanlık için büyük bir salgın tehdidi oluşturabileceğini belirtiyor. Bilim insanları, virüslerin uzun süre donuk halde beklediği için daha ölümcül olabileceği uyarısında bulunuyor.

Aix-Marseille Üniversitesi'nden genetik uzmanı Jean-Michel Claverie, genellikle pandemilerin güneyden kuzeye doğru yayılacağına dair yanlış bir inanış olduğunu ifade ederek, "Kuzeyde ortaya çıkıp güneye doğru ilerleyebilecek bir salgına çok az önem veriliyor ve bunun bir ihmal olduğuna inanıyorum. Orada insanlara bulaşıp yeni bir hastalık salgını başlatma potansiyeline sahip virüsler var." diyor.

Bu belirtileri taşıyorsanız dikkat! Yeni kolera salgını kapıda! Bu belirtileri taşıyorsanız dikkat! Yeni kolera salgını kapıda!

Erasmus Tıp Merkezi'nde görevli virolog Marion Koopmans da buzullarda hangi virüslerin bulunduğunun bilinmediğini ancak potansiyel bir hastalık salgınına neden olabilecek virüslerin var olabileceği gerçeğine dikkat çekiyor.

Sivrisineklere dikkat! Salgına yol açabilir Sivrisineklere dikkat! Salgına yol açabilir

2014 yılında Sibirya'da canlı virüsleri izole eden Claverie, buzullarda binlerce yıl boyunca gömülü kalan virüslerin hala enfekte edebildiği organizmaların bulunduğunu gözlemlemişti. Ancak, bu virüslerin şu anda insanlara risk oluşturmadığını belirtiyor.

Salgınlar artıyor: Maske uyarısı geldi! Salgınlar artıyor: Maske uyarısı geldi!

Claverie, asıl tehlikenin küresel ısınmanın etkisiyle buzulların doğrudan erimesi olmadığını, bunun yerine Arktik deniz buzunun kaybolmasının tehlike oluşturduğunu söylüyor. Bu durum, Sibirya'da endüstriyel faaliyetlerin artmasına ve patojenlerin serbest bırakılmasına neden olabilir. Claverie, bu durumun madencilik operasyonları ve toprak delme gibi faaliyetlerle virüslerin serbest bırakılmasına yol açabileceğini ve etkilerinin felaket olabileceğini vurguluyor.