Astım hastalarına uzmanlardan kontrol uyarısı Astım hastalarına uzmanlardan kontrol uyarısı

Uzmanlar, kronik hastalığı bulunanlar, gebeler ve 2 yaş altı çocuklar gibi riskli gruplar için özellikle H1N1 ve koronavirüsün hala hastane ve yoğun bakıma yatışlar açısından risk oluşturduğunu belirtiyor.

Yüzlerce Virüs Dolaşımda

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu anda dolaşımda yüzlerce virüs ve bazı bakterilerin bulunduğunu ifade etti.

Ölümler ve Yoğun Bakıma Yatışlar Artıyor

Kovid'in hala mevsimsel bir viral enfeksiyona dönüşmediğini ve 2-3 ayda bir yeni dalgalar halinde seyrettiğini belirten Prof. Dr. Yavuz, "Şu anda dünyadaki gidişatla doğru orantılı olarak, Pirola'nın bir alt varyantı olan JN1 mutasyonunun Türkiye'de aktif olduğunu düşünüyoruz. JN1, bağışıklıktan kaçma konusunda ciddi bir yetenek gösterdiği için, eskisi kadar yüksek pikler oluşturmasa da önceki aylara göre (Kovid vakalarında) bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, influenza dünya genelinde ölümlere ve hastane veya yoğun bakıma yatışlara neden olmaya başlamış durumda. Türkiye'de de bu yönde bir eğilim içinde olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.