New York Times'a göre İran dini lideri Ali Hamaney, Haniye suikastından sorumlu tuttuğu İsrail'e yönelik doğrudan saldırı emri verdi.

Haniye suikastı sonrası İran'ın nasıl bir karşılık vereceği merak edilirken ABD basınından gelen iddia bölgede gerilimin artacağına işaret ediyor. 

İranlı yetkililer New York Times'a konuştu

New York Times'ın, aralarında iki Devrim Muhafızı'nın da bulunduğu üç İranlı yetkiliye dayandırdığı haberde, İran dini lideri Ali Hamaney'in İsrail’in doğrudan vurulması emri verdiği öne sürüldü.

İranlı yetkililer ve Hamas yöneticileri Haniye suikastından birinci derecede İsrail'i sorumlu tutuyor. İsrail, İran'ın yeni cumhurbaşkanının yemin töreni için Tahran'da bulunan Haniye'nin ölümü karşısında sessizliğini koruyor. 

ABD'den yapılan açıklamada ise Washington'un suikasttan bilgisinin bulunmadığı ifade edildi. 

İran'ın İsrail'e ait askeri tesislere yönelik bir saldırı başlatması ihtimaller arasında yer alırken sivillere zarar vermekten kaçınılması öngörülüyor.

Bomba 2 ay önce yerleştirilmiş

Cammu-Keşmir halkı 10 yıl sonra sandığa gitti Cammu-Keşmir halkı 10 yıl sonra sandığa gitti

İddiaya göre Haniye’nin odada olduğu teyit edildikten sonra iki ay önce gizlice odaya sokulan bomba uzaktan patlatıldı. Patlama sonucu camlar parçalandı ve dış duvarın bir kısmı yıkıldı. Suikastçiler, binanın korunmasındaki bir güvenlik açığından faydalandı, bombayı içeri soktu ve haftalarca gizli tutabildi.

Öte yandan suikastın aylarca planlandığı ifade edildi. Patlama sonrası İranlıların şaşkınlığını gizleyemediği ve Haniye'nin çoktan hayatını kaybettiği belirtildi.
 

Editör: Ömer Göyce