İran, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nda (UAEA) aleyhinde alınan karara tepki olarak nükleer tesislerindeki gelişmiş santrifüjleri devreye soktuğunu duyurdu.

İran’dan tepki

İran Dışişleri Bakanlığı ve Atom Enerjisi Kurumu’ndan yapılan ortak açıklamada, UAEA Yönetim Kurulu`nda alınan kararın, `İngiltere, Fransa ve Almanya ile ABD’nin baskılarıyla kabul edildiği` ifade edildi.

İran’ın daha önce aleyhinde alınacak her türlü karara karşılık vereceğini ajansa bildirdiği kaydedilen açıklamada, bu doğrultuda da Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami’nin çeşitli tiplerde yeni nesil ve gelişmiş santrifüjlerin devreye sokulması da dahil olmak üzere etkili önlemler alınması talimatı verdiği bildirildi.

Santrifüjler aktif hale getirildi

Açıklamada, nükleer tesislerde hazır halde bulunan uranyumu daha hızlı geliştirebilen yeni nesil santrifüjlerin aktif hale getirildiği ifade edildi.

Bu eylemlerin, ülke çıkarlarının korunması, barışçıl nükleer endüstrinin mümkün olduğunca geliştirilmesi ve İran’ın hak ve yükümlülüklerine uygun olarak yürütüldüğü belirtilen açıklamada, buna karşın İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile teknik ve güvenlik denetimi anlaşması çerçevesinde iş birliğini sürdüreceği vurgulandı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Netanyahu için tutuklama emri çıkardı Uluslararası Ceza Mahkemesi Netanyahu için tutuklama emri çıkardı

3 hayır oyuna karşılık 19 evet oyu

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurumu Yönetim Kurulu'nda Almanya, Fransa ve İngiltere’nin sunduğu İran aleyhindeki karar tasarısı, 3 hayır oyuna karşılık 19 evet oyuyla kabul edildi. 12 ülke ise çekimser kaldı.

Çin, Rusya ve Burkina Faso tasarıya karşı oy kullandı.

Tasarının içeriği

İran'ın bildirilmeyen iki yerde tespit edilen uranyum parçacıklarını açıklamasının ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun gerektiği gibi numune almasına izin vermesinin "zorunlu ve acil" olduğu belirtildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, geçmişteki nükleer olaylarla bağlantılı olarak beyan edilmemiş nükleer parçacıkların varlığı veya kullanımı hakkında kapsamlı ve güncel bir değerlendirme yapması ve İran'ın nükleer programıyla ilgili öne çıkan konuları, İran'ın bu konularda kurumla iş birliğini içerecek şekilde sunması istendi.

İran'a bildirilmeyen iki yerde bulunan uranyum parçacıklarının varlığına ilişkin "teknik olarak güvenilir açıklamalar" sunması çağrısı yapıldı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ı İran'ın ajansla iş birliğini iyileştirmesi konusunda ikna etmek amacıyla geçtiğimiz hafta Tahran'ı ziyaret etmişti.

Editör: Burçin Çelikkol