Elif Erbay/Haber Merkezi

Reuters'a konuşan kaynaklar, İran'ın üst düzey yetkililerinin bugün Lübnan Hizbullahı, Irak ve Yemen'deki İran destekli gruplarla bir araya gelerek, İsrail'e yönelik misilleme adımlarını değerlendireceğini belirtti. İsrail'in Haniye'yi öldürmesinden saatler önce Beyrut'ta Hizbullah'ın önemli isimlerinden Fuad Şükür'ü de hedef alması, bölgedeki tansiyonu iyice yükseltti.

İsrail medyası, Haniye'nin öldürüldüğü saldırının İran dışından ateşlenen bir füze ile gerçekleştirildiğini iddia ederken, İran bu iddiayı doğrulamadı. İran medyasına göre ise suikast, bir hava aracıyla düzenlendi. Uzun süredir Katar'da yaşayan Haniye, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için Tahran'da bulunuyordu.

Ramazan Bursa: "İran'ın iki stratejisi var"

Gazeteci Ramazan Bursa, Samimi Haber'e yaptığı açıklamalarda, İran'ın bu tür saldırılara karşı iki temel stratejisi olduğunu vurguladı. Bursa, "Elbette burada iki durum var. Birincisi, daha doğrusu şuradan başlamakta belki daha faydalı: İran'ın bu tip saldırılara geleneksel olarak gösterdiği iki refleks var. Bunlardan bir tanesi, 'İlk plan çoğu kez doğru zamanda ve doğru zeminde karşılık vereceğiz' diyerek misillemeyi zamana bırakan bir politikası var ve bu stratejiye 'stratejik sabır' politikası denir.

Bunu daha evvelden İran ve Suriye'de, mesela General Hamedani öldürüldüğünde ve başka askeri komutanları ve yine İran'da bazı nükleer bilim adamları öldürüldüğünde, hepsinde stratejik sabır refleksi kullanıldı. İran, Şam'daki General Hamedani'nin öldürülmesinde, İran topraklarında nükleer bilim adamlarının öldürülmesinde ve buna benzer birçok suikastta bu stratejiyi uyguladı. Hatta Kasım Süleymani'de bile nispeten bunu uyguladığını söyleyebiliriz. Çünkü Kasım Süleymani defnedilmeden evvel Irak'taki Amerikan üssü Esed'i vurdu fakat bu, Kasım Süleymani'nin öcünün alınması anlamına gelmiyor dedi ve hala İran, resmi olarak Kasım Süleymani'nin öcünü aldık açıklaması yapmadı.

Sadık Vaat operasyonu

Bunun istisnası, geçtiğimiz aylarda İsrail'in Şam'daki İran Büyükelçiliği'ne yaptığı saldırıydı. İran, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki askeri hedeflerini vurdu ve buna 'Sadık Vaat Operasyonu' dendi. Bu, uzun yıllar sonra ilk kez İran'ın direkt bir misillemesiydi. Şimdi burada İran geçmişi de hesaba kattığımız zaman iki seçeneği var: Ya 'doğru zamanda ve zeminde bu saldırının öcünü alacağız' diyecek veyahut ani bir misilleme yapacak.

Direkt misilleme olasılığı yüksek

Burada İsmail Haniye'nin hem İslam ümmeti, Müslümanlar nezdindeki değerinin yüksek olması ve dünyanın gündemine gelmesi münasebetiyle hem de bundan dolayı İran, son büyükelçiliğine yapılan saldırı sonrası nasıl ki direkt misilleme yaptı, buna benzer bir misilleme yapma ihtimalinin güçlü olduğunu görüyoruz.

Sıla bebek olayında yeni ayrıntılar ortaya çıktı! Sıla bebek olayında yeni ayrıntılar ortaya çıktı!

Gelen açıklamalardan da anladığımız kadarıyla Şam Büyükelçiliği'ne yapılan saldırı sonrası yapmış olduğu misillemeye benzer yoğunlukta bir karşılık vereceğini tahmin ediyoruz. Bu da muhtemelen Haniye'nin cenazesinin defnedileceği yarın gece veya sonraki geceler olabilir. Çok fazla uzun sürmeyecektir. Fakat bu, öyle kapsamlı bir savaş çıkaracak, yani direkt olarak İsrail ve İran'ı bir savaşın içerisine çekecek yoğunlukta bir saldırı olmayacaktır," dedi.

Hizbullah da misilleme hazırlığında

Ramazan Bursa, İsrail'in Haniye suikastından saatler önce Lübnan'da Hizbullah'ın iki numaralı ismi Fuat Şükür'ü hedef almasına da dikkat çekti. Hizbullah'ın bu saldırıya nasıl yanıt vereceği konusunda Nasrallah'ın bugün yapacağı açıklamanın belirleyici olacağını belirten Bursa, ABD'nin de neden sessiz kaldığını "ABD neden peki bu konularda sessiz kalıyor? ABD aslında sessiz kalmıyor. Burada ikinci bir konu daha var, o da şudur: Haniye şehit edilmeden saatler evvel İsrail, Lübnan'a saldırdı ve Lübnan'da Hizbullah'ın iki numaralı ismini hedef aldı. Hizbullah dün, bu saldırıda Fuat Şükrü'nün hayatını kaybettiğini resmi olarak açıkladı. Bugün, Fuat Şükrü'nün saat üçte Lübnan'da cenaze namazı var ve saat beşte Nasrallah, cenaze namazının ardından açıklama yapacak. Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Fuat Şükrü'ye yönelik saldırıya Hizbullah'ın nasıl yanıt vereceğinin Nasrallah'ın cenazede yapacağı törende ortaya koyacağını açıkladı. Dolayısıyla, bugün saat beşte Nasrallah'ın yapacağı konuşma da önemli. Bu konuşmadan Hizbullah'ın nasıl bir misilleme yapacağını göreceğiz ve İran'ın nasıl misilleme yapacağına dair de bir takım fikirler oluşabilir." sözleriyle açıkladı.

Editör: Haber Merkezi