Tasarruflarını Türk Lirası mevduat hesaplarında değerlendirmek isteyenler için verilen faiz oranları gerilemeye devam ediyor. Enflasyonun yüzde 70'e yaklaşması ve Mayıs ayında yüzde 70'i de aşması beklenirken mevduat faiz oranları düşüşe geçti.

Enflasyon Beklentileri ve Faiz Oranları

Faiz Kararı

Yıl sonunda enflasyonun yüzde 35-40 aralığına düşeceği beklentisi nedeniyle faiz oranlarında bir gerileme yaşandığı ve yıl sonuna göre uyarlamaların gerçekleşmeye başladığı belirtiliyor. Bu beklentilerin, faiz oranlarının düşüşünde etkili olduğu ifade ediliyor.

Goldman Sachs'tan Faiz Tahminleri

Ekonomide yeni OVP daha rasyonel! Ekonomide yeni OVP daha rasyonel!

Goldman Sachs, Türkiye'nin politika faizinin şu ana kadar en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Enflasyonun Mayıs 2024'te zirve yapacağını ve 2024 yılsonuna kadar yüzde 43, ardından yüzde 35,5 seviyesine gerileyeceğini öngören Goldman Sachs, 2024 sonu ve 2025 başından itibaren faiz indirim döngüsünün başlayacağını düşünüyor.

Mevduat Faiz Oranları Ne Durumda?

Bankaların Faiz Oranları

Bankaların ortalama olarak mevduatlara verdikleri faiz oranları, 1 yıllık vadeli mevduatlar hariç, genel olarak geriledi. İşte güncel oranlar:

  • 1 aya kadar vadeli mevduat: İki hafta önce %56.53'ken geçtiğimiz hafta %56.08'e düştü.
  • 3 aya kadar vadeli mevduat: İki hafta önce %63.71'ken geçen hafta %61.77'ye geriledi.
  • 6 aya kadar vadeli mevduat: İki hafta önce %61.16'ken geçtiğimiz hafta %59.23'e düştü.
  • 1 yıla kadar vadeli mevduat: İki hafta önce %50.10'ken geçtiğimiz hafta %50.59'a yükseldi.
  • 1 yıldan uzun vadeli mevduat: İki hafta önce %45.72'ken geçtiğimiz hafta %41.89'a geriledi.

100 Bin Liraya Ne Kadar Faiz Veriliyor?

100 bin lirasını 1 aylık mevduatta değerlendiren bir yatırımcı, 32 günün sonunda stopaj kesintisi sonrası net olarak 4300 lira civarında faiz getirisi elde ediyor.

Stopaj Oranlarında Artış

Faiz Oranları Değişiyor! Hangi Banka Ne Kadar Faiz Verecek

Mevduat faizlerinden elde edilen gelire uygulanan stopaj oranlarında değişiklik yapıldı. Buna göre, 6 aya kadar vadeli mevduatlarda stopaj oranı %5'ten %7,5'e yükseltildi. Bir yıla kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı %3'ten %5'e çıkarılırken, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda %2,5 olan stopaj oranında değişikliğe gidilmedi. Bu değişiklik, her ay faiz gelirinden daha fazla stopaj vergisi kesileceği anlamına geliyor.

En Yüksek Faizi Veren Bankayı Tercih Edin

Tasarruflarını mevduatta değerlendirmek isteyenlerin, en yüksek faizi veren bankayı tercih etmeleri menfaatlerine olacaktır. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre hangi bankanın yüzde kaç mevduat faizi verdiği belirtilmiyor. Dolayısıyla, yatırımcıların araştırmalarını iyi yaparak en yüksek faiz oranını sunan bankayı tercih etmeleri öneriliyor.

Editör: Elif Erbay