Kredi kartı harcamaları yıl başından bu yana yüzde 43 artarak 1 trilyon 676 milyar TL’ye ulaştı. Ancak borçlarını ödeyemeyenlerin oranındaki artış dikkat çekici. Takibe düşen kredi kartı borçları yıl başında 16 milyar TL iken, Kasım ortasında bu rakam yüzde 202 artışla 48 milyar 484 milyon TL’ye yükseldi. Borç takibi oranı ise yüzde 1,37’den yüzde 2,89’a çıktı.
İhtiyaç kredileri ve KOBİ’ler de zorlanıyor
Bireysel ihtiyaç kredilerindeki artış da tabloyu ağırlaştırıyor. Bu kredilerde yıl başından bu yana yüzde 35 büyüme yaşanırken, takibe düşen borçlar yüzde 68 artış gösterdi. Sadece bir haftada takibe düşen ihtiyaç kredileri yüzde 3,5 artarak 1 milyar 674 milyon TL oldu.
KOBİ kredilerinde de durum endişe verici. Yılbaşından itibaren yüzde 26 artan KOBİ kredilerinde takibe düşen borçlar yüzde 39 artış gösterdi. Takipteki KOBİ kredilerinin toplam oranı yüzde 1,81’den yüzde 1,99’a çıktı.
Konut ve taşıt kredileri daha ılımlı
Konut kredilerinde yıl başında yüzde 0,11 olan takibe düşme oranı, Kasım ayında yüzde 0,14’e yükseldi. Taşıt kredilerindeki durum daha çarpıcı. Bu kredilerde yıl başında yüzde 0,15 olan takip oranı, Kasım ayında yüzde 0,31’e çıkarak iki katından fazla arttı.
Kurumsal kredi kartlarında yüzde 106 artış
Kurumsal kredi kartlarındaki harcamalar yıl başından bu yana yüzde 34 artarken, takibe düşen borçlarda yüzde 106 oranında artış yaşandı. Takip oranı yüzde 0,89’dan yüzde 1,38’e çıktı.
Uzmanlar uyarıyor
Ekonomistler, özellikle maaşlı çalışanlar ve emeklilerin düşen alım gücü nedeniyle kredi kartlarına yüklenmek zorunda kaldığını ve borçların hızla arttığını vurguluyor. Borçlarını ödeyemeyen bireylerin oranındaki artış, ekonominin genelindeki kırılganlıkları daha belirgin hale getiriyor.
Kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinde yaşanan bu alarm verici yükseliş, ekonomik istikrarın sağlanması ve vatandaşın alım gücünün artırılması için acil önlemlerin alınması gerektiğini gösteriyor.