Kripto para yaşanan gelişmeler ile gündemden düşmüyor. Son zamanlarda ise kripto paranın helal olup olmadığı araştırılıyor. Peki kripto para kullanmak helal mi haram mı? İşte kripto para hakkında merak edilen o sorunun cevabı...

Kripto Para Haram Mı?

Kripto paraların helal mi haram mı olduğu, farklı farklı şekillerde yorumlanır. Bu konu hakkında kesin bir cevap vermek zor olsa da gelin çeşitli görüşleri inceleyelim.

"Yarısı Bizden Kampanyası" hakkında merak edilen 8 soru! "Yarısı Bizden Kampanyası" hakkında merak edilen 8 soru!

Kripto paraların haram olduğunu savunanlar, öncelikle bu dijital varlıkların belirsiz ve spekülatif bir yapıya sahip olduğunu vurguluyorlar. Değişken fiyatlar ve piyasadaki ani dalgalanmalar, kripto paraların güvenilmezliğini gözler önüne seriyor. Ayrıca, dolandırıcılık ve kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetler için kullanılabilme ihtimalleri bulunan kripto paralar haram olarak değerlendiriliyor. Bununla birlikte, kripto paraların faiz ve kumar gibi unsurları içerdiği göz önüne alındığında kripto para İslamî prensiplere uygun değildir.

Diğer yandan, kripto paraların helal olduğunu savunanlar, bu dijital varlıkların altın ve gümüş gibi geleneksel paralar gibi bir değer taşıdığını ifade ediyorlar. Blockchain teknolojisiyle desteklenen kripto paraların güvenli ve şeffaf bir şekilde transfer edilebildiği, bu sayede mali işlemlerde aracıların ve merkezi otoritelerin rolünün azaldığı öne sürüyorlar. Böylece ekonomik özgürlük ve eşitlik sağlayabilecek potansiyele sahip olan kripto paralar, bireylerin finansal sistem üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlıyor.

Diyanet İşleri'ne Göre Kripto Para Haram Mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görüşüne gelince, 2022 yılında yayınladığı fetvada kripto paraların kullanımının caiz olmadığını belirtmiştir. Fetvada, kripto paraların genel kabul görmeyen bir değişim aracı olması, güvenilir bir teminata sahip olmaması, belirsizlik ve risk taşıması, kumar ve faiz gibi unsurları barındırması gibi gerekçelerle haram sayıldığı ifade edilmiştir.

Kripto Para İle Zekat Verilir Mi?

Kripto para ile zekat ve fitre verilip verilmeyeceği, dijital varlıklara yatırım yapan kişiler arasında önemli bir konu haline gelmiştir. Özellikle kripto paranın zekatı verilip verilmeyeceği sorusu sıklıkla araştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı açıklamalar ile bu konuya açıklık getirmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, kripto paralarla zekat ve fitre verilmez. Ancak, elinizde bulunan dijital varlığın karşılığı üzerinden hesaplanan miktar ile zekat vermek gerekmektedir. Bu hesaplama için güncel altın fiyatları baz alınarak yapılır.

Altın fiyatları ne oldu? 7 Eylül 2024 güncel altın fiyatları kaç TL? Altın fiyatları ne oldu? 7 Eylül 2024 güncel altın fiyatları kaç TL?

Diyanet İşleri Başkanlığı, konu ile ilgili açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:

“Kripto varlıklar, herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tâbi olmaması, bu konuda merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi ve işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi taraflar açısından önemli riskler barındırmakta birlikte, bu tür varlıklar yaygın olarak yatırım ve kazanç gayesi ile elde bulundurulan likit varlıklar olduğundan, zekâta tabi diğer varlıklarla birlikte değeri nisap miktarına (80.18 gr. altın) ulaşan kripto varlıkların rayiç piyasa değeri üzerinden zekatlarının ödenmesi gerekir. Kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılması yasal olarak uygun görülmediğinden gerek bu tür varlıkların gerekse zekâta tâbi diğer varlıkların zekâtının TL veya diğer rayiç para birimleri ile ödenmesi uygun olur. Fitre ve fidyenin ödeneceği para birimleri konusunda da aynı hükümler geçerlidir.”

Editör: Elif Erbay