Yıllar sonra ilk kez sandığa gidilen bölgede seçimlerin ikinci turunda da geniş güvenlik önlemleri alındı.

Hindu milliyetçisi Başbakan Narendra Modi'nin 2019'daki bölgenin statüsünü değiştiren kararının ardından Yeni Delhi'nin doğrudan kontrolüne girdi. Müslüman nüfus toplu tutuklamalara ve uzun süreli bir iletişim kesintisi ile baskıya maruz kaldı.  

O tarihten bu yana bölge Mondi hükümetinin atadığı vali tarafından yönetildi.

Silahlı Hindu askerler nöbet tuttu

Srinagar'da, oy kullanma merkezlerinin dışında silahlı askerlerin beklediği görüldü.

Bölgeden sorumlu seçim görevlisi, seçmenlerin yüzde 24'ünden fazlasının sandıkların açıldığı saatlerde oy kullandığını açıkladı.

90 binden fazla Lübnanlı yerinden oldu 90 binden fazla Lübnanlı yerinden oldu

Hindistan yönetimine karşı Keşmir'in bağımsızlığını savunanlar ile Pakistan ile birleşmesini talep eden grupların boykot ettiği seçimlerde katılımın yüksek olması bekleniyor .

Güvenlik nedeniyle üç aşamalı olarak gerçekleştirilen seçimin ilk etabında 18 Eylül'de seçmenlerin yüzde 61'i oy kullanmıştı.

Yabancı diplomatlar seçimleri gözlemlemek üzere Keşmir'e davet edildi.

Yeni Delhi kontrolü bırakmıyor

Bölgesel partiler, işsizlik sorunu ve 2019 değişikliklerine tepki gösteren halka  özerkliğin yeniden sağlanması için mücadele etme sözü verdi.

Ancak Keşmir valisinin atanması ve güvenlik  gibi önemli kararların Yeni Delhi'nin elinde kalacağı bildirildi.

Delhi ayrıca 90 sandalyeli meclisten geçen yasaları geçersiz kılma yetkisine de sahip olacak.

Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP), bölgenin yönetiminde yapılan değişikliklerin Keşmir'e yeni bir barış dönemi ve hızlı ekonomik büyüme getirdiğini iddia ediyor. Ancak bölgedeki partiler bu iddiaları reddediyor.

Eleştirmenler, Modi'nin BJP'sini Müslüman çoğunluklu bölgelerde oyları bölmek için bağımsız adayların yükselişini teşvik etmekle suçladı.

BJP, Hindu çoğunluklu Jammu'nun tüm seçim bölgelerinden aday çıkarırken, Keşmir vadisindeki koltukların yalnızca üçte biri için mücadele ediyor.

Son tur oylamanın 1 Ekim'de yapılacak seçimlerin sonuçlarının bir hafta sonra açıklanması bekleniyor.

Editör: Burçin Çelikkol