Dünya

İsviçre ve İtalya sınırı yeniden çiziliyor!

İklim değişikliği, İsviçre ve İtalya arasındaki sınırları etkiledi. Buzulların erimesi nedeniyle Matterhorn Dağı etrafındaki sınır yeniden çiziliyor.

Abone Ol

İsviçre ile İtalya arasında yer alan sınırlar, iklim değişikliğinin etkisiyle yeniden düzenleniyor. 2021 ve 2023 yılları arasında İsviçre'deki buzulların yaklaşık yüzde 10'unun erimesi, özellikle ülkenin doğu ve güney bölgelerindeki buzulları derinden etkiledi. Bu durum, ünlü Matterhorn Dağı'nın altındaki Theodul Buzulu'nun da kütlesini kaybetmesine ve iki komşu ülkenin sınırlarını yeniden belirleme gereksinimi duymasına yol açtı.

1973 ve 2010 yılları arasında Theodul Buzulu kütlesinin dörtte birini kaybetti. Bu erime, altındaki kayaları açığa çıkararak su tahliye ayrımını değiştirdi ve İsviçre ile İtalya'nın yaklaşık 100 metrelik bir sınır bölümünü yeniden çizmesini zorunlu kıldı.

İsviçre hükümeti, eriyen buzullar nedeniyle sınırın yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Hükümetin yaptığı açıklamada, "Sınırın önemli bölümleri, buzulların ya da sürekli karların havza ya da sırt çizgileriyle belirleniyor. Ancak bu oluşumlar, buzulların erimesiyle değişiyor" ifadelerine yer verildi. İsviçre tarafı, bu değişikliği resmi olarak onaylarken, İtalya henüz onay sürecini tamamlamadı. Ancak sınırın yalnızca küçük bir bölümünde yapılan bu düzeltme için İsviçre'nin 'konvansiyonu' onaylaması yeterli olacak.

Sınır düzeltmelerinin uygulanması ve anlaşmanın resmi olarak yürürlüğe girmesi için her iki ülkenin de bu düzenlemeleri imzalaması gerekiyor.

Özellikle İsviçre'nin Zermatt bölgesini kapsayan Matterhorn kayak merkezi, bu sınır değişikliklerinden etkilenen alanlar arasında yer alıyor. Yürüyüşçülerin ve kayakçıların sıklıkla kullandığı İsviçre ile İtalya'nın Valtournenche vadisi arasındaki geçiş noktaları, düzenlemelere konu olan yerler arasında bulunuyor. İki ülke, Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel ve Gobba di Rollin gibi dağ noktalarının çevresindeki sınırı yeniden belirleme konusunda anlaştı.

Bu gelişmeler, iklim değişikliğinin sınırları bile etkileyebilecek kadar büyük bir sorun haline geldiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Özellikle İsviçre'deki Rhone Buzulu'nda 15 yıl önce çekilen bir fotoğraf ile 2024 yılında çekilen bir fotoğrafı karşılaştıran sosyal medya kullanıcıları, buzulların erimesinin boyutlarını açıkça gösterdi.