Gazze’de yaşanılananlara Avrupa Birliği’nden de (AB) tepki geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB Zirvesi öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. Zirvede Ukrayna, Orta Doğu, Gürcistan ve Venezuela olmak üzere dört konuyu ele alacaklarını belirten Borrell, Gazze’de yaşanılanlara dikkat çekti.

Nijerya'da akaryakıt tankeri patladı: 94 ölü Nijerya'da akaryakıt tankeri patladı: 94 ölü

“BM'ye saldırı oldu”

Borrell, “Orada yaşananlar bir felakettir, insani krizin kronikleşmesidir. 18 bin çocuk yetim kaldı. Lübnan nüfusunun yüzde 20'si göç etmek zorunda kaldı. Sadece Lübnan'da 400 bin çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı. Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) bir saldırı daha oldu. Avrupa Konseyi'nin İsrail güçlerinin UNIFIL'e yönelik saldırılarını güçlü bir şekilde kınamasını umuyorum. Gördüğümüz şey insani krizin kronikleşmesidir” dedi.

ABD’ye Gazze tepkisi

Borrell ayrıca, ABD'nin Gazze'ye daha fazla insani yardım girişinin sağlanması için İsrail hükümetine 1 aylık süre vermesine tepki gösterdi. Borrell, İsrail’e 1 ay süre verilmesinin daha fazla insanın ölümüne yol açacağına işaret ederek, “ABD, İsrail'e Gazze'ye insani yardımların erişimini iyileştirmeleri gerektiğini söyledi, 1 ay verdi. Bir ay boyunca insanların öldürülmesi, bu çok fazla insan demek” ifadelerini kullandı.

Editör: Yasin Paşalı