Mısır İstihbaratının başına Hasan Mahmud Reşad getirildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi, istihbarat başkanı Abbas Kâmil’i aniden görevden aldı.

İstihbarat Teşkilatı'nın başkanlığından azledilen Abbas Kâmil, Cumhurbaşkanı Sisi’nin danışmanı, güvenlik birimlerinin genel koordinatörü ve Cumhurbaşkanlığı özel elçisi olarak atandı.

Irmağı geçerken at değiştirmek

Sisi, Abbas'ın yerine İstihbarat Teşkilatı'nın başına Hasan Mahmud Reşad'ı atadı. İstihbarat Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Reşad, yemin ederek yeni görevine başladı.

Abbas Kâmil’in azli bir kararname ile duyuruldu. Arap basınında yer alan haberlerde, Kamil’in yeni görevinin, yetkileri olmayan törensel ve sembolik bir pozisyon olduğuna dikkat çekildi.

Mısır’ın ve Abbas’ın rolü

İsrail ve Hamas arasındaki müzakerelerin arabulucularından olan Mısır’ın görüşmelerde aktif rol oynayan istihbarat teşkilatının başının görevden alınması birçok soruyu beraberinde getirdi.

7 Ekim’den önce de İsrail ile doğrudan iletişim halinde olan Abbas, Sisi'nin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı gerçekleştirdiği darbede destekçisi, Sisi'nin kararlarının pazarlayıcısı ve Mısır medyasını yönlendiren gölgesiydi.

7 Ekim’i önceden haber vermişti…

Abbas Kamil’in, 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu’nu İsrailli yetkililere önceden haber verdiği iddia edilmiş, İsrailli yetkililer iddiaları reddederek, tepki göstermişti.

Mısır istihbarat servisi, “Hamas savaşçılarının İsrail topraklarına girmesinden 10 gün önce İstihbarat Bakanı General Abbas Kamil’in Netanyahu hükümetini "alışılmadık bir şey, korkunç bir operasyon" gerçekleşmek üzere olduğu konusunda kişisel olarak uyardığını açıklamıştı.

Avustralya, Ukrayna'ya 49 tank gönderecek Avustralya, Ukrayna'ya 49 tank gönderecek

Mısırlı yetkililer, İsrail hükümetinin bu uyarıya kayıtsız kaldığını belirtmişti.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olan Michael McCaul, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Böyle bir olayın yaşanabileceğine yönelik olarak Mısır’ın İsraillileri saldırıdan üç gün önce uyardığını biliyoruz” demişti.

Editör: Burçin Çelikkol