BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, X hesabından açıklama yaparak, yanlış bilgi ve dezenformasyonun yayılmasının Gazze savaşında bir silah olarak kullanılmaya devam ettiğine dikkat çekti.

İsrail'in UNRWA'yı yok etme kampanyası

Lazzarini paylaşımında, “İsrail hükümeti, UNRWA'yı zayıflatma ve itibarsızlaştırma kampanyasının bir parçası olarak, Google'da kullanıcıların Ajansa bağış yapmasını engellemek için reklamlar satın alıyor ve bir iftira kampanyası yürütüyor" ifadelerini kullandı.

UNRWA'nın Gazze krizine yanıt veren en büyük insani yardım kuruluşu olduğunu belirten Lazzarini, "Bu durum sadece ajansın itibarını zedelemekle kalmıyor, daha da önemlisi çalışanlarımızın hayatlarını riske atıyor. Yanlış bilgi yaymaya yönelik bu tür kasıtlı çabalar durdurulmalı ve araştırılmalıdır. Sosyal medya platformları da dahil olmak üzere şirketler yanlış bilgi yaymak yoluyla kâr elde etmeye devam ediyor. Yanlış bilgi ve nefret söylemiyle mücadele için daha fazla düzenlemeye ihtiyaç var" dedi.

Lazzarini: Uzun vadeli siyasi bir hedef

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini geçtiğimiz şubat ayında İsrail'in UNRWA'yı hedef almasının uzun vadeli siyasi bir hedef taşıdığına dikkat çekmişti.

Kuruluşundan itibaren ajansın faaliyetlerini durdurmak için lobi faaliyetleri yapan İsrail, 7 Ekim’den sonra UNRWA çalışanlarını Hamas'a destek vermekle suçladı.

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail yetkililerinin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istedi.

İsrail saldırıya geçti! Lübnan'da 20 nokta vuruldu... İsrail saldırıya geçti! Lübnan'da 20 nokta vuruldu...

İsrail’in bu baskısı işe yaradı, 9 ülke fonlarını askıya alacağını açıkladı. Ancak İsrail bu iddialarını ispatlayamadı, bazı ülkeler ve AB, kararından döndü.

Öte yandan İsrail Meclisi’nde de ajansın faaliyetlerini önemli ölçüde kısıtlamayı hedefleyen üç yasa tasarısı onaylandı.

Gazze’de sivilleri hedef alan İsrail, bu hukuksuz saldırılarını rapor eden ajansın kurumlarını ve çalışanlarını da direk hedef alarak, düzenlediği 464 saldırıda 212 çalışanını öldürdü.

Tüm bu faaliyetlerinin yanı sıra istifaya zorladığı UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, şubat ayında yaptığı açıklamasında, "Şu anda İsrail'in UNRWA'yı yok etmeyi amaçlayan geniş çaplı ve güçlü bir kampanyasıyla karşı karşıyayız" ifadelerini kullanarak istifa etmeyeceğini belirtti.  

UNRWA geçici süre için kurulmuştu

BM Genel Kurulu tarafından1949’da geçici bir süre için kurulan ajans, İsrail’in zorla yerlerinden ettiği 750 binden fazla kayıtlı Filistinli mültecilere yardım etmek amacıyla kuruldu.

Filistinli mültecilerin durumuna adil ve kalıcı bir çözüm sağlanana kadar hizmet vermesi planlanan kurumun görevi 1 yıl sonra sona erecekti.  

Ancak İsrail’in devam eden işgal politikası nedeniyle 76 yıldır eğitim, sağlık ve insani yardım alanlarında temel hizmetleri sağlamaya devam ediyor.

Editör: Burçin Çelikkol