Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme süreci iki liderin karşılıklı adımıyla ivme kazanmıştı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, normalleşme için şart koşmadığını dile getirmesinin ardından Dışişleri'nin bu konuda yol haritası hazırladığı basına yansımıştı. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara ile Şam arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik Rusya-İran-Türkiye-Suriye formatında bir toplantının yakın zamanda gerçekleşeceğini belirtti.

"Gerçekleşeceğine inanıyorum"

Tarafların 2023’te savunma bakanlıkları, dışişleri bakanlıkları ve istihbarat servislerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirerek Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine katkı sunacak koşulları müzakere ettiklerini anımsatan Lavrov, şöyle devam etti:

ABD Hazine Bakanı: FED'in faiz kararı olumlu ABD Hazine Bakanı: FED'in faiz kararı olumlu

“Şu anda bir sonraki toplantıya hazırlığın uygunluğundan yola çıkıyoruz. Yakın zamanda bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. Şam ve Ankara'daki ortaklarımızın ilişkilerini normalleştirmesiyle ilgileniyoruz.”

Lavrov, 2010-2011 öncesinde, yani Arap Baharı'nın başlamasından önce, Suriye ve Türkiye liderleri arasındaki sıcak kişisel ilişkilerin olumlu bir rol oynayabileceğini de belirterek Erdoğan ve Esad'ın geçmişteki ilişkilerini anımsattı.

Editör: Ömer Göyce