Gündem

İsmail Haniye ve Yahya Sinvar’ın bilinmeyen fotoğrafı

Filistin mücadelesinin iki efsane ismi İsmail Haniye ve Yahya Sinvar’ın ilk gençlik yıllarında, 18 yaşında birlikte çekindikleri fotoğraf Türk basınında ilk kez Samimi Haber’de. Bu yıl Ağustos ve Ekim’de 2 ay arayla İsrail tarafından katledilen Haniye ve Sinvar bütün ömürlerini bu fotoğraftaki gibi birlikte mücadele ederek geçirdiler.

Abone Ol

ARZU ERDOĞRAL / HABER MERKEZİ

Filistin mücadelesinin 100 yılı aşan tarihinde çok sayıda Filistinli, “bayrak” şahsiyetler haline dönüştü ve hem Filistinlilerin hem tüm dünya Müslümanlarının gözünde efsaneleşti. Bunlardan ikisi İsmail Haniye ve Yahya Sinvar.

Türk medyasında ilk kez yayınlanan fotoğraf

Samimi Haber, Filistin’in 2 ay arayla şehit olan iki efsanevi liderinin; İsmail Haniye ve Yahya Sinvar’ın birlikte çekindikleri ilk gençlik fotoğraflarını siz okurlarına sunuyor. Fotoğraf bazı yabancı sosyal medya hesaplarında çıktı ancak Türk basınında ilk kez yayınlanıyor.

Fotoğrafta soldaki İsmail Haniye, sağdaki Yahya Sinvar. Bir hurma ağacının yanında poz verdiklerine göre, muhtemelen fotoğraf bütün ömürlerini onun için feda ettikleri Filistin’de ve Gazze’de çekilmiş olmalı. 

Mevsim kış olmalı ki Sinvar’ın üzerinde bir mont bulunuyor, Haniye ise belki montunu çıkarıp ötekine elinde tutuyor, belki de mont alacak parası olmadığı için kış mevsiminde gömlekle dolaşıyor. Yahya Sinvar’ın sağ elinde bir kalem, sol elindeyse defter ya da kitap var. Hem bu defter ve kalem hem de ikisinin görünümü, muhtemelen lise yıllarında olduklarına işaret ediyor. 

İkisi de Askalanlı, ikisi de aynı üniversiteden mezun

Haniye 29 Ocak 1962’de Gazze’deki Şati Mülteci Kampında doğdu. Sinvar da yine 1962’de, yine Gazze’deki Han Yunus Mülteci kampında doğdu. Her ikisi de, 1948 Arap-İsrail savaşında Askalan şehrinden sürülen ailelerin çocuğu. 

Her ikisi de Gazze İslam Üniversitesi’nden mezun oldular. Bu fotoğraf yaşıt olan Haniye ve Sinvar’ın 18 yaşındayken, 15 Kasım 1980'deki halini gösteriyor. İkisi de üniversiteye girdikleri ilk aylarda karşılaşıp, arkadaşlıklarını “kaderdaşlığa” dönüştürmüş olmalı. 

Sonradan hep aynı pozu verdiler: Haniye solda, Sinvar sağda

Haniye ve Sinvar daha sonraki yıllarda birlikte birçok fotoğraf çektirdiler. Ancak muhtemelen bu fotoğraf, onların birlikte çekindiği ilk pozdu. Bu fotoğrafta olduğu gibi, nedense bu iki efsane mücahit, birlikte verdikleri tüm pozlarda hep aynı şekilde durdular: Haniye solda, Sinvar sağda. 

Bir daha hiç ayrılmadılar. Bir ömrü, İsrail zulmüne ve soykırımına karşı birlikte mücadele ederek geçirdiler, halkına liderlik etmede halef-selef oldular ve 2 ay arayla şehit oldular. Kim bilir, belki de bu fotoğrafı çekindikleri gün, Filistin için şehit olmaya birlikte yemin etmişlerdi.