MERT SAYAN – HABER MERKEZİ
Türk müziğinin önemli isimlerinden Ferdi Tayfur, vefatının ardından müzik dünyasında büyük bir kayıp olarak kabul edildi. 70'li yıllardan itibaren seslendirdiği unutulmaz eserlerle halkın gönlünde yer eden Tayfur’un cenazesine toplumda gösterilen büyük ilginin nedeni merak konusu oldu.
Sosyolog Erdal Sarıçam, Ferdi Tayfur’a olan ilgiyi Samimi Haber’e yaptığı değerlendirmede, 70'li ve 80'li yılların Türkiye'sine dikkat çekerek açıkladı. Sarıçam, halkın büyük bir kesiminin Ferdi Tayfur'da kendisinden bir şeyler bulduğunu ve bu nedenle de Tayfur'u kucakladığını, aynı zamanda bu sevgiyi de hak ettiğini belirtti.
“FERDİ TAYFUR İNSANLARIN YAŞAM MÜCADELESİNİ ANLATIYOR”
Sarıçam dönemin Türkiye’sinde sosyokültürel yapının bu konuda büyük etki yarattığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“O dönem Türkiye’de nüfusun büyük bölümü köy ve kasabalarda yaşamaktadır. Ayrıca köyden kente göçün yeni ama yoğun yaşandığı yıllar. Sadece kente değil, yurt dışına da özellikle Almanya’ya çalışmak için kalabalık işçi göçünün yaşandığı yıllar. Köylerde ağalardan ve büyük toprak maliklerinden yakınan yoksul halk, kentlerde de inşaat işçiliği gibi ağır ve yorucu işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Durum böyle olunca nüfusun büyük bölümünde ayrılık, gurbet, hasret, özlem, sevgi gibi duygusal kırılmalar yaşanıyor. Ferdi Tayfur işte tam da o yıllarda ortaya çıkıyor ve halkın duygularını, düşüncelerini, yaşam mücadelesini en yoğun biçimde ifade etmeye başlıyor”.
“ESERLERİNDE HERKES KENDİNDEN BİR ŞEYLER BULUYORDU”
Ferdi Tayfur'un şarkıları, türküleri ve sinema filmleriyle halkın yaşamına dokunarak bu sevgi selini elde ettiğini dile getiren Sarıçam, Tayfur'un çalışmalarını herkesin anlayabileceği bir sadelikte sunduğunu vurguladı. Tayfur’un, tüm sanatsal çalışmalarında halktan biri olduğunun altını çizen Sarıçam; “Mütevaziliği, alçakgönüllülüğü, insana değer vermeyi, sevgiyi ve karşılıksız iyiliği önceleyen Ferdi Tayfur, gerçek yaşamında da böyle bir yaşam standardını benimsiyor ve sonuç olarak yoğun bir sevgiyle karşılanıyor” diye konuştu.
Sarıçam, Tayfur’da kendisine ait acı, özlem ve yaşam savaşını bulan halkın büyük bir tutkuyla sevdiğini ve baş tacı ettiğini söyledi. Bunun en büyük örneği olarak Tayfur’un albüm satışlarına dikkat çeken Sarıçam; “Bugün albümlerinin satış rakamları gösteriyor ki, Ferdi Tayfur sadece 80’li yılların Türkiye’sinde takılı kalmamış, 2020’lerin Türkiye’sinde de aynı derin sevginin öznesi olmuştur. Özellikle 1993’te Gülhane Konserine 200 bin kişinin katılmış olması, Ferdi Tayfur sevgisinin anlaşılması bakımından önemlidir” şeklinde konuştu.
“POLİTİZE OLMAMIŞ BİR SANATÇIYDI”
Ferdi Tayfur’a olan ilginin bir başka sebebine de değinen Sosyolog Erdal Sarıçam, sanatçının gündelik politik tartışmaların dışında kalmayı başardığını söyleyerek “Ferdi Tayfur’un politik tartışmaların dışında kalması ve ‘politize’ olmaması ona duyulan bu sevginin başka bir nedenidir. Milletin değer yargılarıyla, toplumsal norm ve alışkanlıklarıyla ters düşmemiş, her düşünceye saygı duymuş, ‘milli ve manevi değerlere bağlı vatansever bir halk sanatçısı’ olarak kendi özgün çizgisini korumuştur”. ifadelerini kullandı.