MERT SAYAN – HABER MERKEZİ
Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını korumak amacıyla gerçekleştirdiği denetimlerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Hileli gıdayla mücadele yollarını arayan tüketiciler, Bakanlık tarafından yayımlanan tağşiş ürünleri listesine büyük ilgi gösteriyor.
Gıda Mühendisi Nurten Sırma, sağlığı tehlikeye atan, taklit ve tağşiş ürünlerle nasıl mücadele edileceğini ve bu tür ürünlere “maruz kalan” tüketicilerin haklarının neler olduğunu Samimi Haber’e anlattı.
Gıda sahteciliğinin ve tağşiş ürünlerinin mücadele yolunun kesinlikle istikrarlı denetim yoluyla başarıya ulaşacağını vurgulayan Sırma; “Burada yapılması gereken, denetim sayıları elbette ki artmalı. Hem de nitelik bakımından da artmalı. Bu işte yetkin kişilerin sahada gıda kontrolü olarak görev alması lazım. Örneğin, atama bekleyen gıda mühendisleri gibi, atama bekleyen biyologlar, ziraat mühendisleri gibi. Bu işin okulunu okuyan kişilerin sahada gıda kontrolü olarak daha fazla sayıda yer alması lazım” diye konuştu.
“TÜKETİCİ OKURYAZAR OLMAYI ÖĞRENMELİ”
Sırma, tüketicilerin gıda okuryazarlığı niteliğini kazanmasını elde etmesine dikkat çekerek, ürünlerin sadece son kullanma tarihine göre satın alınmaması gerektiğini söyledi. Ürün etiketi üzerindeki bilgilerin önemli olduğunun altını çizen Sırma, bu etiketlerin gıdaya kimlik niteliği kazandırdığının vurgusunu yaptı. Etiket üzerindeki kayıt veya onay numarasını aramak gerektiğini hatırlatan Sırma, şöyle devam etti:
“Poşette olan her gıda güvenilir gıda demek değildir. O etiket üzerine yazan bilgiler gıdanın güvenilir olduğunu gösteren değerlerdir. Dolayısıyla gıda okuryazarı olarak hem etiket üzerine yazan işletme kayıt numarası, hem de işletme onay numarasına özen göstermek gerekiyor. Denetimi destekler nitelikte daha dikkatli ürün almak gerekli. Pazarda veya üste açık olan, nereden geldiği belli olmayan, yöresel ürün iddiasıyla sahada olup nerede üretildiği belli olmayan, ürünü almamaya özen gösterilmesi lazım”.
“BAKANLIĞIN İHBAR HATTINA BİLDİRİN”
Tüketicinin hileli gıdalarda kesinlikle bilinçli olması ve bu konuda bakanlıkla iş birliği içerisinde bulunması gerektiğini söyleyen Sırma, tüketicinin kendi haklarını koruması ve gözetmesini hatırlatarak; “Eğer tadında, görüntüsü ve kokusunda bir tuhaflık fark ediyorsanız ya da kötü koşullarda üretilen bir restoran veya bir neyde belli olmayan Kapalı kepenkler arkasında gıda üretimi yapıldığını gördüğünüz şüpheli yerleri bakanlığın WhatsApp ihbar hattına bildirin. Bakanlık Alo 174 gıda ihbar hattı ve 0501 174 074 numaralı WhatsApp ihbar hattı ile bu konuda hizmet veriyor. Buraya görsel olarak uygunsuzlukları çekip gönderebilirler. Bu şekilde denetleme kurullarına bildirmiş olurlar” şeklinde konuştu.