Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF), dün yapılan seçimli genel kurulunda 129 oy alan Mehmet Büyükekşi'ye karşı 134 oy alan İbrahim Hacıosmanoğlu yeni başkan olarak seçildi.

Hacıosmanoğlu, bu görevini 2027 yılına kadar sürdürecek.

A Milli Takım, Galler maçında golü bulamadı A Milli Takım, Galler maçında golü bulamadı

Samimi Haber olarak İbrahim Hacıosmanoğlu’nun görevi devralmasıyla birlikte Türk futbolunu nelerin beklediğini, TFF’de nelerin değişeceğini eski hakem ve deneyimli spor yazarı Argun Darıcı’ya sorduk.

Türk futbolunun sözünün eri bir başkana ihtiyacı vardı, o da oldu

Her gelen federasyon başkanı gibi İbrahim Hacıosmanoğlu’nun da iyi şeyler söyleyerek geldiğini belirten Darıcı, yeni başkanın hem Trabzon’da hem Türkiye’de sözünün eri bir insan olarak tanındığını, Türk futbolunun böyle bir tutuma ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Trabzonspor başkanlığı döneminde Hacıosmanoğlu’yla alakalı hakemleri hapsetmek gibi haberlerin çıktığını, fakat o dönemde Hacıosmanoğlu’nun bunu hakemleri korumak için yaptığını söylediğini kaydeden Darıcı, bu “olayın o dönemde başka şekillerde kullanıldığını” dile getirdi.

Hukuk devletinde önemli olanın insan ve insanın sözü olduğunu vurgulayan Darıcı, yeni başkan Hacıosmanoğlu’nu bu eski olaylar üzerinden yıpratmanın doğru olmadığını söyledi.

Hakemler futbolun güçlü gibi gözüken en zayıf halkaları

Türk futbolunda son birkaç yıl içinde en çok tartışılan konuların başında hakemler ve onların kararları geldiğini, yeni dönemde bu konuda nelerin değişeceğini sorduğumuz Darıcı; hakemlerin verdiği bazı kararların tartışmaya açık olduğunu ve düzgün idare edilmelerini gerektiğini vurguladı.

Hakemlerin futbolun en güçlü gibi gözüken ama arkalarında kulüp ve seyirci desteği olmadığı için en zayıf halkası, elemanları olduğunu belirten Darıcı; Merkez Hakem Kurulu (MHK) “yamulursa”, onların atamalarla verdiği mesajlar yanlış olursa bu yanlış kararların hakemleri en azından bilinçaltı düzeyinde etkileyeceğini, hakemlerin bu durumdan kendilerine vazife çıkartarak yanlışa sürükleneceklerini belirtti.

Darıcı, önemli olan MHK'ların  baskılara boyun eğmemeleri, baskıları savuşturmaları ve bunları hakemlere hissettirmemeleri olduğunu söyledi. 

MHK Talimatı derhal değişmelidir

Merkez Hakem Kurulu’nun neredeyse tüm kulüplerin kararlarına itiraz ettiği, şüpheyle yaklaştığı, yetersiz gördükleri bir hakeme tekrar tekrar görev vermesinin hem söz konusu hakemin hem de diğer hakemlerin bundan kendine vazife çıkarmasına neden olacağına vurgu yapan Darıcı, MHK talimatının değişmesi gerektiğini belirtti. 

Darıcı, mevcut sistemde takımların mertçe maç idare ettiğine inanmadıkları hakemleri Kurum’un görevden alamadığını vurguladı. O hakemlerin düşük puan almadıkları müddetçe maçlara çıkmaya devam ettiğini belirten Darıcı, kimsenin bu konuda elini taşın altına sokmak istemediğine dikkat çekti.

‘Delikanlı başkan, delikanlı Federasyon’

"Delikanlı bir federasyon başkanı ve delikanlı federasyonun delikanlı hakemleri olacaktır" diyen Argun Darıcı, Trabzon havalisinde ve Türkiye’de hakkında kimsenin olumsuz bir şey konuşmadığı, sözünün eri bir insan olduğunu belirttiği Hacıosmanoğlu’nun elde ettiği şansı iyi bir şekilde kullanacağını düşündüğünü dile getirdi. 

Editör: Ercan Çankaya