Bilim ve Teknoloji

Erişim engeli devam edecek mi? VPN’le Instagram kullanmanın sakıncaları neler?

Türkiye’de Instagram’a erişim engeli kararının yankıları hala devam ediyor. An itibarıyla Türkiye ile şirket yöneticileri arasında görüşmeler sürerken erişim engeli kalkmazsa bundan sonra neler olacağı merak konusu oluyor…

Abone Ol
Ercan Çankaya-Haber Merkezi

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Instagram, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nca (BTK) geçtiğimiz günlerde Türkiye’de erişime kapatılmıştı.  

BTK engellemenin sosyal medya platformunun içeriğinde “çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme, Atatürk'e hakaret” gibi maddelerin bulunduğu katalog suçlara uymaması nedeniyle gerçekleştiğini belirtse de dış basında engelin İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Instagram'ı "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin ölümüyle ilgili paylaşımları engellediği" iddiasıyla eleştirmesinden kısa süre sonra uygulamaya sokulduğu iddiaları dile getirildi. Türkiye, iddiaları yalan olduğu gerekçesiyle şiddetle reddetti. 

Öte yandan Türkiye’nin Instagram’a verdiği 48 saatlik süre doldu. An itibarıyla Instagram yetkilileri ve Türkiye arasında görüşmeler sürüyor. Instagram, Türkiye politikasını değiştirmezse bundan sonra sürekli erişime kapalı kalabilir.

Samimi Haber olarak Instagram’ın kapalı kalmasının yaratacağı sonuçları Siber Güvenlik Uzmanı Ahmet Yoldakalan’la konuştuk.

Instagram’ın BTK kanalıyla kapandığını söyleyen Siber Güvenlik Uzmanı Ahmet Yoldakalan, Türkiye’nin istekleri yerine getirilmezse açılmasını beklemediğini dile getirdi.

VPN’in sakıncaları neler?

“Instagram yaygın olarak VPN’le kullanılmaya devam eder mi” sorusunu yönelttiğimiz Yoldakalan, bireysel kullanıcıların ve işletmelerin VPN’le Instagram’ı kullanmaya devam edeceklerini belirterek işletmeler için Instagram’ın aynı zamanda bir gelir kaynağı olduğunu ve bundan kolay vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Bir web sitesine girebilmek için adres çubuğuna adresini yazdığımızda arka planda aslında bir DNS sorgusu gerçekleştirdiğimizi anlatan Yoldakalan, Türkiye’de Instagram’ın yasaklanmasının teknik anlamda bu sorguyu buradan yapamayacağımız anlamına geldiğini söyledi.

VPN yükleyerek aslında bu sorgulamayı Türkiye dışından yaptığımızı belirten Yoldakalan, bunun da gizlilik açısından sorun yarattığını vurguladı. Daha önce Türkiye’den VPN’le giriş yapan kullanıcılarının özel bilgilerinin Dark Web’te satıldığını hatırlatan Yoldakalan, yine bu tür vakalarla karşı karşıya kalınabileceğini anlattı.

Android ve Apple telefonlara indirilen VPN’lerin arka planında kötücül yazılımların çalışıp çalışmadığından emin olamayacağımızı söyleyen Yoldakalan, VPN kullanımının engellenmesinin teknik olarak mümkün olup olmadığı yönündeki sorumuza ise bunun için VPN sağlayıcısı olan tüm IP adreslerinin engellenmesi gerektiğini, bunun da çok zor olduğunu dile getirdi.

Şirketlerin kendi ağlarındaki Proxy yazılımları engellemesinin mümkün olduğunu ifade eden Yoldakalan, bunu ülke çapında yapmanın oldukça zor olduğunu vurguladı.

Erişim engeli devam ederse ne olacak?

VPN’le Instagram kullanmanın, tüm bunlar dışında kullanıcılar açısından nasıl bir deneyim olduğunu da sorduğumuz Yoldakalan; IP’nizi bypass ederek Instagram’a girmenin en başta video izlerken yavaşlığa sebep olacağını vurguladı.

Bu şartlarda Instagram üzerinden dönen reklam ve pazarlama sektörünün tam yerini tutmasa bile TikTok ve YouTube’a kayacağını belirten Yoldakalan, DNS değiştirerek VPN’siz girmenin de ev internetinde mümkün olduğunu, fakat hücresel ağlarda, özetle telefondan yapılan bağlantılarda mümkün olmadığını belirtti.

Kendi fikrinin insanların zamanlarının büyük bir bölümünü alan Instagram kullanımının yasaklanmasının iyi olabileceği yönünde olduğunu dile getiren Yoldakalan, yasağın devam etmesi durumunda VPN’le kullanımın da devam edeceği öngörüsünde bulundu.