Mayıs ayı enflasyonu belli oldu. Enflasyon mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,37 artış kaydetti. Yıllık enflasyon yüzde 75,45'e yükseldi. Enflasyonda doğalgaz desteğinin sona ermesi ve giyim kaleminin etkisi hissedildi.

TÜİK verilerine göre tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 oldu. Enflasyon beş aylık süreçte yüzde 22,72 olarak açıklandı.

Kira zam oranını belirleyen on iki aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 oldu.

Güvenli doğal gaz kullanımı için nelere dikkat edilmeli? İşte 7 önemli nokta! Güvenli doğal gaz kullanımı için nelere dikkat edilmeli? İşte 7 önemli nokta!

ŞİMŞEK'TEN ENFLASYON YORUMU

Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayı enflasyonunu değerlendirdi. Şimşek, x hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

En kötüsü geride kaldı. Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi bu ay gördük. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz. Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50'nin altına gerileyecek.

Dezenflasyon öngören piyasa yıllık enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 bekliyor. Önümüzdeki dönemde beklentiler hedeflerimize daha da yakınsayacak. Mali disiplini güçlendirerek dezenflasyon sürecine verdiğimiz destek artarak devam edecek. Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız. 

EN HIZLI ARTIŞ GİYİMDE YAŞANDI

Ana harcama grupları itibarıyla mayıs ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,01 ile haberleşme oldu.

Buna karşılık, bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,60 ile giyim ve ayakkabı oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 50,85 ile giyim ve ayakkabı oldu.

Haberiçi

ENFLASYON NE ZAMAN DÜŞER?

Enflasyonun mayısta aylık bazda yüzde 3 civarında yükselmesi bekleniyordu. Yıllık enflasyonun ise yüzde 75 ile zirveyi göreceği öngörülüyordu. Ekonomi yönetimi, enflasyonun mayısta zirveyi görmesinin ardından sert düşüş kaydetmesini bekliyor.

Yıllık enflasyonda öngörülen düşüşte baz etkisi, sıkı para politikası ve Dolar/TL'deki yatay seyrin etkili olacağı ifade ediliyor.

Merkez Bankası, ikinci enflasyon raporunda, yıl sonu beklentisini yüzde 36'dan yüzde 38'e yükseltmişti.

Piyasanın yıl sonu beklentisi ise yüzde 40-42 civarında şekilleniyor.

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde 5,7 büyüdü Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde 5,7 büyüdü