Felç, beyne giden kan akışının kesilmesi sonucu ortaya çıkan ve hareket kabiliyetini etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu durum, hastanın günlük yaşam aktivitelerini büyük ölçüde zorlaştırabilir.

Fizyoterapi, felç geçiren hastaların kas gücünü artırmak ve yürümelerini kolaylaştırmak için sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Fakat hastaların iyileşmesi yıllar alabilir.

Gebelik şekerine dikkat! Gebelik şekerine dikkat!

Elektrik Şoku Felçli Hastalar Için Umut Olabilir

Boston'daki MGH Sağlık Meslekleri Enstitüsü'nden araştırmacılar, fizyoterapiye ek olarak elektrik şoku uygulamanın faydalı olabileceğini öne sürüyor.

Araştırmada, vagus siniri uyarımı olarak bilinen yöntemle vücuttaki önemli bir sinire elektrik şoku uygulandığında zayıflamış kol ve el kaslarında üç kata kadar iyileşme gözlemlendi.

Deneylere katılan hastalar, vagus siniri uyarımı tedavisinden bir yıl sonra bile ilerleme kaydetmeye devam etti.

Vagus siniri, vücudun sinir sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu sinirin uyarılması, beyinde felç nedeniyle hasar gören alanların yeniden yapılandırılmasına ve uzuv hareketlerinin iyileştirilmesine yardımcı olur.

Elektrik Şoku Felçli Hastalar Için Umut Olabilir (1)

Araştırmanın sorumlusu Teresa J. Kimberley, yeni tedavi yönteminin umut verici olduğunu belirterek şu ifadeleri kullanıyor:

"İnme sonrasında insanlar çoğu zaman mevcut bozuklukların kalıcı olduğunu düşünerek ek tedavi arayışına girmiyor. Bu doğru değil. Eşleştirilmiş vagus siniri uyarımı bu hastalar için yeni bir yol ve yeni bir umut açıyor."