Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad'ın görüşmesi "biraz zaman alacak"

Türkiye ile Suriye arasında "normalleşme" ihtimali gündeme gelmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Suriye Devlet Başkanı Esad'la görüşebileceğini açıklamıştı. Ama görüşmenin beklenenden geç gerçekleşeceği öngörülüyor.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta, "Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye'nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar sayın Esed'le geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için bir sebep yok" ifadelerini kullandı.

Hürriyet yazar Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında görüşmenin biraz zaman alacağını belirtti.

Selvi, "Erdoğan ile Esed görüşmesinin Astana’da olması bir ihtimaldi. Ama gerçekleşmedi. Güvenilir kaynaklar çok kısa bir sürede görüşülmesini öngörmüyorlar. ‘Erdoğan-Esed görüşmesi biraz zaman alacak’ diyorlar. Kısa vadede bir görüşme beklemiyorlar." ifalerini kullandı.

GÖRÜŞME NEDEN GERÇEKLEŞMİYOR?

Selvi'nin yazısındaki ilgili kısımlar şöyle:

Rusya, Esed’le görüşmemizi destekliyor. Hatta arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Peki o zaman bu görüşme neden gerçekleşmiyor? Çünkü hem Rusya hem de İran bu görüşmenin kendi güdümünde yapılmasını istiyor. Rusya istiyor ki Esed’le diyalog kendi üzerinden kurulsun, İran istiyor ki kendi üzerinden kurulsun.

İlk başlarda Esed, ‘Türkiye işgalci’ diyor, Suriye topraklarından çıkmadığı müddetçe görüşmeyeceğini söylüyordu. Putin’in girişimi ile Esed tavrını yumuşattı. Türkiye’nin, Suriye’nin egemenlik haklarına saygı duyacağını açıklaması durumunda Erdoğan’la görüşeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da hem Suriye’nin toprak bütünlüğüne hem egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu açıkladı. Esed’le görüşebileceğini söyledi. Hatta daha önce ailece görüştüklerini hatırlattı. Bu açık kaynaklar üzerinden liderden lidere mesajlaşmaydı.Bu soru haklı. Çünkü geçmişte de iki liderin görüşmesi gündeme gelmişti ama gerçekleşmedi. İran’ın engel olduğu söylendi. Zaten sorun burada düğümleniyor. Masaya oturduğunda yanında ya İran oluyor ya da Rusya. Esed son karar mercii değil.

Erdoğan'ın saygınlığı zirvedeydi Erdoğan'ın saygınlığı zirvedeydi