Ekonomi

Çin'in otomotiv devi BYD'den Manisa'ya 1 milyar dolarlık yatırım

Çinli otomotiv üreticilerinin yatırım için Türkiye’yi tercih etmesine yönelik üst düzey görüşmeler hızlandı. BYD'nin Manisa'ya 1 milyar dolarlık yatırım yapması bekleniyor.

Abone Ol

Çin'in otomotiv devi BYD'nin Manisa’da Volkwagen’in daha önce yatırımdan vazgeçtiği arazi üzerinde 1 milyar dolarlık bir fabrika inşa edeceği iddia ediliyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre; Batı'ya açılan Çinli otomotiv üreticilerinin yatırım için Türkiye’yi tercih etmesine yönelik üst düzey görüşmeler hızlandı. Yatırım için ilk güçlü sinyal BYD markasından geldi.

Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD, Manisa’da 1 milyar dolarlık bir fabrika inşa etmek üzere bir anlaşma imzalayacak. Konuyla ilgili ilk resmi duyurunun ise 8 Temmuz Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından fabrikanın inşa edileceği Manisa’da yapılması bekleniyor.

YATIRIMLARA TEŞVİŞ VAR

Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli otomobil ithalatında ek mali yükümlülük uygulanmayacak. Bu kapsamda, 8 Temmuz’dan itibaren Çin’den ithal edilecek tüm yakıt türlerindeki araçlar geçerli olacak yüzde 40 ilave mali yükümlülükten muaf tutulacak.

TÜRKİYE PAZARINDA 11 ÇİNLİ VAR

Türkiye otomotiv pazarında Skywell, MG, Chery, Leapmotor, Seres, Maxus, Hongqi, DFSK, BYD, NETA ve SWM ile 11 Çinli marka bulunuyor. Geçen yıl yaklaşık 60 bin adet satış rakamına ulaşan Çinliler, pazarın yüzde 6’sını oluşturmuştu. 2024’ün ilk 6 ayında ise Türkiye otomobil pazarında Çinlilerin payı yüzde 8’i buldu. Şu anda yatırım görüşmelerinin sürdüğünü ilk ağızdan açıklayan 3 Çinli marka daha bulunuyor.

CHERY Uluslararası Başkanı Zhang Guibing, Türkiye’de yatırım yapmak için Bakanlıklarla görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “Coğrafi olarak İspanya aslında daha fazla Avrupa’yı beslerken Türkiye’de olası bir fabrika hem Avrupa hem Ortadoğu’yu besleyecek bir merkez olabilir” demişti.

MG markasının Türkiye distribütörü Doğan Trend Otomotiv’in CEO’su Kağan Dağtekin, “Çinliler Türk insanına inanıyorlar. Avrupalılar ile bizim kadar rahat çalışamayacaklarını biliyorlar. Her geçen gün sonuca biraz daha yaklaşan bir süreç yaşadığımızı söyleyebilirim” diye konuşmuştu.

SERES Group Denizaşırı Başkanı Zhang Xingyan, “Türkiye pazarı DFSK için stratejik öneme sahip ve Türkiye’yi Avrupa’ya açılan bir kapı olarak konumlandırmayı hedefliyoruz. Avrupa’da üretim tesisleri kurma planlarımızdan biri olan Türkiye, en önemli aday ülke konumunda” mesajını vermişti.