Türkiye’nin sularında balıkta bu yıl bolluk yaşanıyor. Öyle ki Samsun’da palamut, istavrit, mezgit, barbun gibi balık türleri için mezat bile yapılıyor. Kitap mezadı, antika mezadı gibi satış yöntemlerine alışık olan ülkemizde, kulaklar bu yıl “balık mezadı” sözüne de alışacak gibi.

Samsun'da balık halinde gece 03.00'te yapılan mezatta kasalar dolusu palamut, çinekop, mezgit ve barbun kapış kapış satıldı. En çok satılan balıksa palamut oldu.

Samsun Balık Hali’nde mezat usulüyle, yani açık artırmayla satışa sunuluyor. Yalnızca Samsun’da perakende balık satışı yapanların değil, değişik illerdeki balıkçı esnafının da ilgi gösterdiği dün geceki mezat sabahın ilk ışıklarına dek sürdü. Her katılımcı kasalar dolusu palamut aldı. Her kasanın ortalama 10-11 kilogram geldiği mezatta bir kasa balık bin 100 liraya kadar alıcı buldu. 

Şimşek: Tek haneye ineceğiz Şimşek: Tek haneye ineceğiz

"Karadeniz’de palamut şenliği var”

Mezada gelenlerden balıkçı esnafı Hacı Yaşar, dün geceki mezatta en çok palamut balığının satıldığını belirtti. Yaşar; "Palamudun tanesi 100 TL'den satılıyor. Bu sene denizde çok fazla palamut var. İstavrit ve çinekop da var. Vatandaş da palamut yiyor. Türkiye'nin her tarafından gelerek burada balık alıyorlar. Karadeniz'de palamut şenliği var. Herkes palamut yesin. Ete paydos, palamut balığına yemeğe devam" dedi.

"Tavuk fiyatına balık satılıyor"

Karadeniz’de bulunan palamutlar bu yıl bol olduğu gibi, aynı zamanda irilik açısından da balıkçıların yüzünü güldürüyor. Mezat müdavimlerinden balıkçı esnafı Recep Kıyak, bu yıl balığın çok olduğunu ancak istikrar bulunmadığını belirtip şunları söyledi: "Bir gün balık bol oluyor, bir gün olmuyor. Dün 80 liraya aldığımız balığın bugün 100 liraya tanesini alıyoruz. Yaklaşık 1 aydır balık satıyoruz fakat her gün fiyatlar değişiyor. Şu anda genelde istavrit ve palamut var. Barbun ve mezgit de çıkıyor. Karadeniz'in uzaklarından hamsi gelmeye başladı. Mezatta en çok çinekop ve palamut satılıyor. Palamutlar büyüdü, 1 kiloyu geçti. Tavuk fiyatına balık satılıyor. Bazı palamutlar bir kilo 200 gram geliyor. Balık tezgahlarında balıklar 80 ile 120 TL arasında satılıyor"

Editör: Elif Erbay