İşyerinde mobbing ve etkileri İşyerinde mobbing ve etkileri

Araştırma kapsamında 742 erkek ve 720 kadının 25 yıl boyunca incelenen verilerine göre, bu kansere yakalananların yüzde 85'i çaylarını çok sıcak içiyormuş. Prof. Dr. Eroğlu, sıcak çayın sindirim sisteminde bariyeri ortadan kaldırarak kansere yol açabileceğini ifade ederken, çayın 65 derecenin altında içilmesi ve içildikten sonra 3-4 dakika bekletilmesi gerektiğini önerdi.

Özellikle Erzurum, Van, Ağrı, Muş, Bitlis, Bayburt ve Erzincan gibi bölgelerde sık görülen yemek borusu kanserinin en önemli tetikleyicisinin sıcak çay tüketimi olduğu vurgulandı. Günde 15-20 bardak çay içen kişilerde yemek borusu kanserinin daha yüksek oranda görüldüğü de araştırmanın sonuçları arasında.

Prof. Dr. Eroğlu, ABD ve Avrupa'da obezite ve reflü ile ilişkilendirilen yemek borusu kanserinin Türkiye'de özellikle Doğu Anadolu'da sıcak çay ve beslenme alışkanlıklarının etkisiyle ortaya çıktığını belirtti. Araştırmanın bulguları Turkish Journal of Medical Sciences dergisinde yayımlandı. Çay keyfini çıkarırken sıcaklığa dikkat etmek sağlığınız için önemli olabilir.