Gündem

Bursa’da korkutan yangın!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Uludağ Üniversitesi kampüsünde devam eden yangınla ilgili olarak, “Yurtların boşaltılması söz konusu, talimatlar da verildi. Yurtlar boşaltılacak, tedbirlerimizi alıyoruz. Başta insan olmak üzere hiçbir canlıya zarar gelmemesini arzu ediyoruz” dedi.

Loading...

Abone Ol

Uludağ Üniversitesi'ndeki ormanlık alandaki alevleri gören vatandaşların ihbarı üzerine itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Yangın, rüzgarın etkisiyle hızla yayılarak çiftliğe sıçradı ve burada bulunan küçükbaş hayvanların telef olmasına neden oldu. Ayrıca yangında Uludağ Üniversitesine ait bir tesisin çatısı da zarar gördü.

Yangın alanına dört helikopter, kırk araç ve yüz elli personel ile müdahale ediliyor. Rüzgarın etkisiyle alevlerin büyümesi ve kozalakların patlaması yangının farklı noktalara yayılmasına sebep oldu. Havadan çekilen ısıya duyarlı kameralarla çekilen görüntülerde yangının boyutu net bir şekilde görüldü. Ayrıca jandarma ve polise ait TOMA araçları da yangınla mücadele çalışmalarına destek veriyor.

40 yakın araç karadan müdahale ediyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yangın yerinde yaptığı açıklamada,

“İnşallah kısa sürede yangını kontrol altına alır, hepimiz rahatlarız. Gerçekten büyük bir alanda yangın devam ediyor. Rüzgarın etkisiyle git gide yayılıyor. 16 itfaiye, yaklaşık 20 civarın tanker ve arazözlerle toplam 40’a yakın araç şu anda alevlerle mücadele ediyor. Onun yanı sıra dozer ve iş makineleri de alanda çalışmalara katılıyor. Bir taraftan da kozalakların patlaması sonucu yangının ilerlediğini görüyoruz. 150’ye yakın personel 4 helikopter ve uçaklar destek veriyor. Henüz daha yangının önünün kesilmediğini görüyoruz. Rüzgar biraz yavaşlarsa bunun önünü alacağız” dedi.

Alevler ilerliyor

Bozbey, sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün saat 14.26’da bu yangın başlamış. Başladığı noktada da bir çöp atılmış ve yakılması ile başladığı ifade ediliyor. Tabi detaylı araştırma yapılacak. Ben vatandaşlarımızdan şunu istiyorum: Lütfen doğayı sevelim ve koruyalım. Bu tür alanlarda ateş yakmayalım, yakanlara müdahale edelim. Hiçbir yerde cam türü şeyler bırakmayalım. Bilim insanları bunu tekrar tekrar söylüyor. Anbean bilgileri sizlerle paylaşacağız. Ağırlıklı olarak çam ağaçlarının olduğu alanda alevler ilerliyor. Üstelik çok sık çamların olduğu bölgede ilerliyor. Arada meşe ağaçlarının olduğu yerler de var ama kozalak patlamalarıyla diğer bölgelere de alevler aktarılıyor.”

"Yurtlar boşaltılacak"

“Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde atların olduğu bir alan vardı. Atların tahliyesi sağlandı. Diğer hayvanlar da salındı ancak ne olduğunu kestirebilmek mümkün değil” diyen Bozbey, “Yangın birdenbire oraya ulaştı. Yurtlar var. Yurtların boşaltılması söz konusu, talimatlar da verildi. Yurtlar boşaltılacak, tedbirlerimizi alıyoruz. Başta insan olmak üzere hiçbir canlıya zarar gelmemesini arzu ediyoruz. Bütün ekiplerimize yürekten teşekkür ediyorum. Ateşin arasında kalan arkadaşlarımız da var. Ona rağmen çalışmalar aralıksız sürüyor. Hepsi çok yoğun çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Yangının büyümesinin sebebi rüzgar”

Yangının bu kadar büyümesinde en önemli unsurun rüzgar olduğunu söyleyen Vali Demirtaş,

“Personelimiz ekipmanları ve araçlarıyla zaten gerekeni yapıyorlar. Ama rüzgarın şiddetli olması işleri zorlaştırdı. Yangının ilerlemesine rüzgar sebep oldu. Ama çok şükür arkadaşlarımız çok gayretli. Bir taraftan Orman Bakanımız hem İçişleri Bakanımız bu yangınla ilgili her safhasını takip ettiler. Her 10-15 dakikada bir onlara bilgi verdik. Bugün sabaha kadar soğutma çalışmalarımız devam edecek. Hem karadan hem de havadan. Gece karanlık çökene kadar bu havadan çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

“Hastane için risk söz konusu değil”

Yangının çıkış sebebini ve ne kadarlık hektarın etkili olduğunun inceleme çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Demirtaş,

"Bununla ilgili incelememiz ve araştırmamız devam ediyor. Arkadaşlarımız bir sonuca varırlarsa kamuoyuyla paylaşacağız. Araştırma hastanesi veya kampüs için herhangi bir risk söz konusu değil. Araştırma hastanesiyle ilgili de bir sıkıntı kalmadı. Sadece tedbiren yurtlardaki arkadaşlarımızı boşaltmıştık. Onları diğer yurtlarımıza gönderdik. Diğer yurtlarımız da onlara yer ayarlandı. Hem kız öğrencilerimiz için hem de erkek öğrencileri için şu an onunla da ilgili ciddi bir sıkıntımız kalmadı. Bugün öğrenciler, gençler orada kalacaklar. Yarın inşallah bir sıkıntı kalmazsa öğrencilerimizi tekrar yurtlarına alacağız” ifadelerini kullandı.