Son yılların trendi olan sıkı tayt ve dar kot pantolonlar, bacaklardaki toplardamarlarda kan pıhtısının oturmasına (derin ven trombozu) ve akciğere gitmesine neden olabilir. Özellikle hamileler, aşırı kilolu bireyler, uzun uçak yolculukları yapanlar, doğum kontrol hapı kullananlar, kanser hastaları, uzun süre ayakta veya masa başında çalışanlar bu riskle daha fazla karşı karşıya kalabilirler.

Atardamar sistemi temiz kanı kalpten vücuda yayarken, toplardamar sistemi kirli kanı bacaklardan akciğerlere taşır. Derin ven trombozu (DVT) ve varis, toplardamar sorunları arasında yer alır. DVT'de toplardamarlarda oluşan pıhtı, akciğerlere ulaşarak ciddi sorunlara yol açabilir. DVT riski taşıyan kişiler, dar giysilerin bacaklarda yarattığı baskı nedeniyle bu riski artırabilirler.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, Diken’den Mesude Erşan’a yaptığı değerlendirmede özellikle tayt ve sıkı kot pantolon giyen kişilerde bu giysilerin kasık ve bel bölgesine daha fazla basınç uygulayarak kirli kanın bacaklarda yukarı yönlü akışını engelleyebileceğini belirtti.

Gebelik şekerine dikkat! Gebelik şekerine dikkat!

"Atardamar sistemi temiz kanı kalpten vücuda pompalarken, toplardamar sistemi kirli kanı bacaklardan akciğerlere taşır. Derin ven trombozu (DVT) ve varis gibi sorunlar, bu dolaşım sistemlerinde oluşan problemlerden kaynaklanır. DVT, toplardamarlarda oluşan pıhtının koparak akciğerlere ulaşması sonucu ciddi komplikasyonlara yol açabilir." diyen Prof. Dr. Cengiz Köksal, özellikle sıkı giysilerin bacaklarda yarattığı baskının, kirli kanın yukarı yönlü akışını engelleyebileceğini belirtti.

TOPUKLU AYAKKABI DA RİSK BARINDIRIYOR

"Dar giysilerin özellikle kasık ve bel bölgesine daha fazla basınç uygulayarak DVT riskini artırabileceğini" vurgulayan Köksal, bunun yanı sıra topuklu ayakkabı giymenin de DVT riskini artırabileceğine dikkat çekti. "Uzun süre ayakta durma, masa başında oturma ve hareketsiz yaşam tarzı da DVT riskini artırabilir." diyen Uzman Köksal, bu riskleri azaltmak için düzenli egzersiz yapılmasını ve uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçınılmasını önerdi.

Ayrıca, topuklu ayakkabı giyenlerde bacak kaslarının yeterince çalışmaması nedeniyle toplardamar kanının yukarı pompalanamadığını ve bu durumun derin ven trombozu riskini artırabileceğini vurgulayan Köksal, hareketsiz yaşam tarzının da DVT riskini artırabileceğini belirtti.