Yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığı, özellikle gençlerde giderek yaygınlaşıyor. Prof. Dr. Öz, kulakların yüksek sese "alışmasının" aslında işitme kaybının başladığına işaret ettiğini söylüyor:
"Yüksek ses, kulak zarına basınç uygulayarak zarın esnekliğini bozabilir ya da yırtılmasına neden olabilir. Daha da kötüsü, iç kulaktaki tüylü hücreler zarar görerek geri dönüşü olmayan işitme kaybına yol açabilir."
85 desibelin üzerindeki seslere uzun süre maruz kalmanın kalıcı işitme kaybı riskini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Öz, elektrikli süpürge sesi (85 desibel) ve çim biçme makinesi sesi (100 desibel) gibi örneklerle bu seviyelerin tehlikesini açıklıyor. Günlük yaşamda müzik dinlerken ses seviyesinin 60 desibeli aşmaması gerektiğini belirten uzman, bu seviyenin bir kütüphane ortamındaki konuşma sesine eşdeğer olduğunu ifade ediyor.
KULAK ÇUBUKLARINA DİKKAT
Kulak temizliği için sıkça kullanılan kulak çubukları, aslında büyük bir tehdit oluşturuyor. Prof. Dr. Öz, dış kulak yolunun kulak çubuğu veya yabancı cisimlerle temizlenmeye çalışılmasının dış kulak yoluna zarar verebileceğini ve enfeksiyonlara yol açabileceğini belirtiyor:
"Kulak zarında yırtılmaya neden olabilecek bu alışkanlık, kulak sağlığını ciddi şekilde riske atar. Bu nedenle kulak çubuğu kullanımından kaçınılmalıdır."
KULAK SAĞLIĞINIZI KORUMAK İÇİN ÖNERİLER
- Ses Şiddetini Azaltın: Müzik dinlerken ses seviyesini 60 desibelin altında tutun.
- Sık Ara Verin: Aralıksız bir saatten fazla müzik dinlemekten kaçının ve kulaklarınızı dinlendirin.
- Kulak Tıkacı Kullanın: Gürültülü ortamlarda kulak tıkacı kullanarak iç kulağınızı koruyun.
- Kulak Çubuğundan Kaçının: Dış kulak yolunu kulak çubuğu gibi cisimlerle temizlemeyin.
İHMAL EDİLEN ENFEKSİYON CERRAHİ OPERASYONA YOL AÇABİLİR
Kış aylarında yaygınlaşan üst solunum yolu enfeksiyonlarının ve alerjiye bağlı burun tıkanıklıklarının, tedavi edilmediği takdirde orta kulak enfeksiyonlarına yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Öz, bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebileceğini ifade ediyor.