Türkiye Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, uygulamanın yanlış koşullarda yapılması nedeniyle Avrupa’da yasaklandığını ve Türkiye’nin de bu yasağa uyduğunu belirtti.

UYGULAMA KOLAYLIĞI TALEBİ ARTTIRDI

Yutulabilir mide balonu, kapsül şeklinde ağızdan yutularak mideye yerleştiriliyor ve şişirildikten sonra tokluk hissi sağlıyordu. Kendiliğinden eriyerek çıkarma işlemi gerektirmeyen bu yöntem, kolay uygulanabilir olması nedeniyle büyük ilgi gördü. Ancak bu kolaylık, ciddi sağlık risklerini beraberinde getirdi.

Diyabeti olanlar implant yaptırabilir mi? Diyabeti olanlar implant yaptırabilir mi?

Prof. Dr. Banlı, uygulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte kontrolsüz bir şekilde, genel cerrahi ve gastroenteroloji uzmanı olmayan kişiler tarafından da yapılmaya başlandığını ifade etti. “Bu işlem sırasında mide içinde reflü, gastrit, ülser ya da tümör gibi durumların varlığı kontrol edilmeden kapsül yutturuluyordu. Bu durum mide ve bağırsak sorunlarına yol açabiliyordu,” diyen Banlı, Avrupa’daki yasaklama kararının temel sebebinin de bu olduğunu vurguladı.

KARAR 9 ŞUBAT'TA ALINACAK

2024 yılında Türkiye’de 6 bin 500, Avrupa’da ise 25 bin kişinin bu yöntemi tercih ettiği belirtiliyor. Ancak AB Komisyonu’nun, yutulabilir mide balonlarına ilişkin nihai kararını 9 Şubat’ta açıklayacağı duyuruldu.

TÜRKİYE DE YASAĞA UYDU

Sağlık Bakanlığı, Avrupa’daki bu yasağa paralel olarak yutulabilir mide balonu kullanımını durdurma kararı aldı. Geleneksel mide balonu uygulamalarında endoskopiyle mide kontrolü yapılırken, yutulabilir mide balonunda bu adımın atlanması nedeniyle riskler arttı. Banlı, “Diğer yöntemlerde balon en fazla bir yıl mide içinde tutulur ve çıkarılır. Ancak bu uygulama uygun olmayan koşullarda yapıldığı için ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyordu.” dedi.

Editör: Elif Erbay